Slider SchoneMaas Limburg

Preventie

Als het afval eenmaal als ‘plastic soep’ in de Maas of oceaan drijft kunnen we het niet of nauwelijks meer verwijderen. We kunnen wel voorkomen dat het er terecht komt!

Via het doucheputje

Misschien heeft u er nog nooit bij stil gestaan: soms dragen we al bij aan de plastic soep vanuit onze badkamer. In sommige scrubgels en tandpasta’s zitten zogenaamde microplastics, stukjes kunststof kleiner dan 5 millimeter. Deze plastics zijn te herkennen aan de vermelding (PE), (PP) en (PET). Een groot deel (90%) wordt afgevangen door de waterzuiveringsinstallatie maar 10% komt toch in het watermilieu terecht, blijkt uit een pilotonderzoek van IVM en Deltares. Gooi daarom ook geen plastics, zoals wattenstaafjes of maandverband, in het toilet.

TIP: De Plastic Soup Foundation en andere organisaties maken zich hard om cosmeticabedrijven en winkelketens te overtuigen alternatieven te gebruiken voor de microplastics. Zij hebben een app ontwikkeld die waarschuwt voor microplastics in verzorgingsproducten.Via deze link kun je meer informatie vinden over deze microplastics. 

Straatafval

60% – 80% van het afval is afkomstig van huishoudens. Mensen gooien veel afval tijdens uitjes buitenshuis, zonder erbij na te denken, op de grond. Gooi uw eigen en ander rondslingerend afval daarom in een prullenbak of neem het mee naar huis.

Zwervuilproblematiek

Als er afval op straat ligt, is het zinvol om het op te ruimen voordat het verkleint door verwering door de wind, zonlicht en regen. Tijdens en na hoog water is het bij de Maas en beken van belang afval zo snel mogelijk op te ruimen. Anders komt het bij de volgende hoogwaterperiode opnieuw in het water terecht. Wil jij een handje helpen? Doe mee aan een opruimactie in Brabant of Limburg, of organiseer zelf iets! Voor meer informatie over opruimacties en hoe je kunt meedoen kun je op deze link klikken. 

Bewustwording zwerfvuilproblematiek – Hogeschool Zuyd

In opdracht van Rijkswaterstaat hebben 24 studenten van de opleiding Communicatie en Media Design (CMD) van Hogeschool Zuyd Maastricht commercials gemaakt. De commercials zijn bedoeld om burgers bewust te maken van de problematiek rondom zwerfvuil en hen over te halen om te gaan helpen opruimen. De uitwerkingen werden op maandag 8 april 2013 door een deskundige jury, bestaande uit Maurice vd. Linden, presentator en producent bij TV Limburg en Ageeth Boos, communicatieadviseur bij Gemeente Schoon, beoordeeld. Alle inzendingen waren bijzonder creatief en professioneel gemaakt, maar er werden toch drie prijswinnaars gekozen:

1e prijs – Een schoon milieu begint samen.

 

2e prijs – Niet alles is zo mooi als het lijkt.

3e prijs – Maasman

 

Overige inzendingen:
Eervolle vermelding: Adopteer een stukje maas!

 

Ruim je troep op.

 

Sleeping with the fishes

 

Houd de Maas fris!

 

Plastic shower

Opruimen

Als er afval op straat ligt, is het zinvol om het op te ruimen voordat het verkleint door verwering door de wind, zonlicht en regen. Tijdens en na hoog water is het bij de Maas en beken van belang afval zo snel mogelijk op te ruimen. Anders komt het bij de volgende hoogwaterperiode opnieuw in het water terecht.

Wil jij een handje helpen? Doe mee aan een opruimactie in Brabant of Limburg of organiseer zelf iets!

Meer informatie

Opruimacties Brabant
Opruimacties Limburg