Dossier

Single use-plastics

Laatste update: 06 september 2021

Een aantal plastic producten die jij wellicht regelmatig gebruikt, worden per juli 2021 verboden in de EU. In maart 2019 nam het Europees Parlement een nieuwe wet aan waarin producten gemaakt van wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes worden verboden. In dit dossier lees en leer je meer over de Europese wetgeving.

 

Deze single use-plastics zijn per juli 2021 verboden:

SUP-overzicht

 

Webinar single use-plastics

Hannah van de Kerkhof van de Plastic Soup Foundation vertelde in het eerste Schone Rivieren-webinar van 15 mei 2020 alles uit over de Single-Use Plastic Directive van de Europese Unie. Bekijk de webinar hieronder terug:

 

Het probleem

Meer dan 80 procent van het zwerfvuil in de oceanen is plastic volgens de Europese Commissie. De producten die vallen onder de nieuwe regels zijn goed voor meer dan 70% van al het afval in zee. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt plastic zich op in zeeën, oceanen en stranden, zowel in de EU als wereldwijd. Ook wordt er plastic gevonden in dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels maar ook in vis en schaaldieren en daardoor in de menselijke voedselketen. Nu wordt er dus grootschalig actie ondernomen op dit probleem. Via de button hieronder leer je meer over de strategie rondom single use-plastics van de Europese Commissie.

Single use-plastics strategie Europese Commissie

 

De wetgeving

In december 2018 bereikten het Europees Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord, in mei 2019 werd de overeenkomst formeel bekrachtigd door de lidstaten. Het is nu aan de EU-landen om de de verbodsbepalingen in nationale wetgeving om te zetten. Ze hebben hiervoor twee jaar de tijd, tot 3 juli 2021. “Deze wetgeving vermindert de rekening van de milieuschade met € 22 miljard – de geschatte kosten van vervuiling door plastic in Europa tot 2030. Europa heeft nu wetgeving om dit internationaal te verdedigen en te promoten, vanwege de internationale aard van zeevervuiling door plastic. Dit is essentieel voor de planeet”, aldus Rapporteur Frédérique Ries (ALDE, België) op de website van het Europees Parlement. Klik op de button hieronder als je de complete richtlijnen rondom single use-plastics van het Europees Parlement en de Raad wilt lezen.

Single use-plastics richtlijnen Europees Parlement en de Raad