Header algemeen

In januari was het zo ver: 162 nieuwe vrijwilligers volgden de training tot rivierafvalonderzoeker voor Schone Rivieren in Stellendam, Dordrecht en Steyl. Deze grote groep enthousiastelingen gaan zich inzetten voor een plasticvrije Haringvliet, Waal en Maas. Tussen 15 februari en 15 maart zullen zij hun eerste monitoringsronde doen, waarbij ze het afval langs de rivieroevers in kaart brengen. Deze data gebruikt Schone Rivieren om tot oplossingen te komen om de vervuiling van de rivieren te voorkomen.

Training tot rivierafvalonderzoeker

Wij zijn ontzettend blij met de nieuwe rivierafvalonderzoekers die de huidige groep van 354 onderzoekers komen versterken, waardoor Schone Rivieren maar liefst 516 onderzoekers rijk is! Een grote liefde voor de natuur en de ergernis aan zwerfafval zorgde al snel voor een sterke verbinding tussen de onderzoekers en Schone Rivieren. En de onderzoekers onderling natuurlijk! Tijdens de training werd flink wat afval verzameld en geturfd. ‘En dit is nog maar het opruimresultaat van nog geen uurtje opruimen’, liet rivierafvalonderzoeker Tanja weten op de Facebookpagina van Schone Rivieren.

SR1

foto: Tanja Wielaard, trainingsdag Dordrecht

Aan de slag

Het is nu officieel begonnen. De rivierafvalonderzoekers hebben met succes de trainingen afgerond en hebben hun eigen onderzoeksgebied toegewezen gekregen. Hier gaan zij twee keer per jaar het afval monitoren, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Binnen dit zoekgebied van 100 meter noteren zij welk afval ze vinden. Op 15 februari start de eerste ronde. De monitoring langs het Haringvliet is het eerste nieuwe rivierengebied naast het huidige onderzoek langs de Maas en de Waal. Wij zijn benieuwd wat de onderzoekers ook daar zullen aantreffen.

SR2

Verdeling onderzoeksgebied

 

Nieuws

27 maart 2020

Ducor Petrochemicals als eerste Nederlandse plasticproducent verantwoordelijk gesteld voor vervuiling met plastickorrels

Een handhavingsverzoek ingediend door Plastic Soup Foundation bij DCMR, de milieudienst van de…
19 maart 2020

Opruimacties Schone Rivieren voorjaar gaan niet door

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn alle collectieve opruimacties langs de rivieren…
11 maart 2020

Schone Rivieren Hackathon

Plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er wereldwijd…
10 maart 2020

Online training: Organiseer een Schone Rivieren Expeditie

In september 2020 vindt voor het eerst de ‘Schone Rivieren Ontdekmaand’ plaats. Langs alle…
23 januari 2020

Uitnodiging: vertel of ontwerp met Schone Rivieren

Ben jij een onderzoeker voor Schone Rivieren? En wil je nog meer doen? Volg dan op 14 februari een…
17 januari 2020

Strijd tegen plastic korrels

Onlangs presenteerde Schone Rivieren de resultaten van twee jaar monitoring langs de Maas en de…