Schone Rivieren Hackathon

11 maart 2020

Deel dit artikel

Plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er wereldwijd ongeveer 8 tot 12 miljoen ton plastic onze oceanen in. Rivieren worden gezien als een belangrijke bron van afval in zee. Plastic afval hoort niet in onze zee en rivieren. Het verstikt onze oceanen en het doodt en schaadt het zeeleven. Plastic wordt broos en breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes, microplastic. Al die kleine deeltjes vergaan nooit. Dieren krijgen het in hun lichaam. Wanneer zij zelfworden gegeten, worden die microplastics tegelijk geconsumeerd en vormen een gevaar voor onze gezondheid. Het is een van de grootste milieurampen van deze tijd. Daarom strijden wij voor plasticvrije rivieren, want schone rivieren zijn van levensbelang voor mens en natuur.

Schone Rivieren doet onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het zwerfafval in de rivieren. Resultaten laten zien dat bij meer dan 70% van de metingen sanitaire (plastic) wegwerpproducten gevonden worden. Vochtige doekjes, maandverband en tampons eindigen hiermee in de top 15 van meest gevonden items langs de rivieren. Daarom organiseert Schone Rivieren op 22 en 23 september 2020 voor de eerste keer een Schone Rivieren Hackathon. Het thema voor deze eerste editie is ‘sanitairvrije rivieren’.

Download hier het Hackaton programma

DE HACKATHON

Tijdens de SaniHack komen multidisciplinaire teams bij elkaar om in 33 uur samen te werken aan praktische en creatieve oplossingen die sanitair-afval in rivieren tot de verleden tijd zullen maken. Om dit te kunnen bereiken is een radicaal andere manier van denken nodig. Schone Rivieren wil met deze SaniHack creatieve oplossingen aanjagen, op een grensverleggende en uitdagende manier. De teams worden

DE CHALLENGES

  • Challenge 1. Het voorkomen van maandverband en tampons in onze rivieren (focus op Productie en Beleid).
  • Challenge 2. Aanmoedigende gedragsverandering die voorkomt dat maandverband en tampons niet meer in onze rivieren terecht komen (focus op Consument en Gedrag).
  • Challenge 3. Het voorkomen van vochtige doekjes in onze rivieren (focus op Productie en Beleid).
  • Challenge 4. Aanmoedigende gedragsverandering die voorkomt dat vochtige doekjes niet meer in onze rivieren terecht komen (focus op Consument en Gedrag).

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU!

Tijdens deze Hackathon willen we met verschillende actoren in de keten werken aan het oplossen van een van de grootste milieurampen van deze tijd. De SaniHack biedt een serie interessante uitdagingen, waarvoor interdisciplinaire teams nodig zijn. Het biedt een unieke mogelijkheid voor producenten, overheden, inhoudelijke plastic-experts, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, ontwerpers, studenten, retailers en dwarsdenkers om samen te werken en van elkaar te leren. Dit om te komen tot verrassende en innovatieve oplossingen die interessant zijn voor zowel producten, overheden als het milieu.

Praktische details

Datum: 22 september van 09.30-21.00u & 23 september van 08.30-18.30u

Prijs: Deelname is gratis (inclusief eten en drinken, exclusief eventuele overnachting)

Voor wie: Producenten, overheden, inhoudelijke plastic-experts, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, ontwerpers, studenten, retailers

Locatie: Honig Complex, Waalbandijk 20-22, 6541 AJ Nijmegen

WAAROM MEEDOEN?

Deze tweedaagse SaniHack vindt plaats in een inspirerende omgeving aan de Waal. Gedurende de hack werken er vier teams, van elk ongeveer 5 a 9 deelnemers, tegelijk aan de verschillende challenges. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme Hackathonbeleving: toegang, tekst, data en uitleg over plastic afval in onze rivieren, impact maken door je te laten horen, een toffe locatie (Honig Complex), lekker eten, netwerkmogelijkheden, leuke ontspanning tussendoor en een fijne sfeer. Bovendien heb je de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken aan plasticvrije rivieren.uitgedaagd om aan de volgende challenges te gaan werken.

Heb je nog leuke data, interessante input, specifieke vragen of wil je meer algemene informatie?

Neem contact op met Schone Rivieren via hackathon@schonerivieren.org