Vecht

De Vecht

De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier die haar oorsprong vindt in het Duitse Münsterland. De naam zou een eerbetoon zijn aan de Duitse prins Vechtan. De sage gaat dat hij, rond het jaar 400, verdronken is in de rivier.

De Vecht is 167 kilometer lang waarvan er 60 kilometer door Nederland stroomt. De rivier komt in de buurt van Gramsbergen Nederland binnen en mondt bij Zwolle uit in het Zwarte Water. Oorspronkelijk was de Vecht in Nederland 85 kilometer lang, maar door kanalisering van de rivier is deze in 1908 25 kilometer korter geworden. Doordat het om een regenrivier gaat, fluctueert de waterstand het hele jaar door. In de zomer kronkelt het water traag door het landschap van bossen, heide, akkers en grasvelden, terwijl zij in de winter kan veranderen in een sterk stromende rivier.

Toen Zwolle in de middeleeuwen uitgroeide tot een van de belangrijkste handelssteden in de regio, werd het gebied rondom de Vecht steeds populairder bij rijke kooplieden. Zij bouwden imposante landgoederen, havezaten en kastelen langs de rivier. Deze landgoederen trekken tegenwoordig, samen met de prachtige natuur die de regio rijk is, jaarlijks veel recreanten.

Tegenwoordig is er ook iets anders te vinden langs de Vecht, namelijk plastic afval. Als dit afval niet wordt opgeruimd, kan het door de rivier naar zee worden gebracht waar het bijdraagt aan de plasticsoep-problematiek. Daarom mag de Vecht uiteraard niet ontbreken in het project Schone Rivieren.

Activiteiten langs de Vecht gaan, ondersteund door de provincie Overijssel, van start in oktober 2020. Het gaat om de volgende activiteiten:

  • Er worden opruimacties georganiseerd langs de oevers van de Overijsselse Vecht in de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland.
  • In het voorjaar van 2021 zullen we vrijwilligers op gaan leiden die de oevers van de Vecht gaan onderzoeken.

We stemmen deze acties af met gemeenten en lokale partijen.

Doe mee!

Wil je meehelpen aan een Schone Vecht? Kijk op deze kaart om te zien waar er binnenkort opruimacties bij jou worden georganiseerd en geef je op met je vereniging! Wil je rivierafvalonderzoeker worden? Geef hier je interesse door. Heb je een ander goed idee voor het opruimen van plastic in onze rivieren? Neem contact op met de riviercoördinator.

Headerfoto door: Ria Timmermans Reinders