Word onderzoeker

Onze onderzoekers zijn onze helden

Vanaf 2017 doet Schone Rivieren grootschalig citizen science onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs de rivieren. Sindsdien hebben ruim 400 vrijwilligers meer dan 250.000 stuks afval geregistreerd. Het project breidt uit naar andere grote rivieren in Nederland om een nog beter beeld te krijgen van de afvalproblematiek. De data wordt gebruikt voor aanpak aan de bron. Zo werken we samen aan ons doel: plasticvrije rivieren in 2030.

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die zich betrokken voelen bij het rivierenlandschap en plastic afvalproblematiek. Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je vanaf najaar 2020 twee keer per jaar het afval.

Je kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.

Geef jouw interesse op

Alle trainingen om rivierafvalonderzoeker te worden zijn geweest. Begin 2021 organiseren we weer nieuwe trainingen. Geef hier alvast jouw interesse op om onderzoeker te worden. We nemen contact met je op zodra we nieuwe onderzoeksgebieden bij jou in de buurt hebben die onderzocht moeten worden.
Ik heb interesse

 

Werkzaamheden:

  • Je neemt deel aan één van de voorbereidende digitale trainingen. Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren.
  • Je krijgt samen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van zo’n 100 meter toebedeeld. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je je samen aanmelden. Alleen aanmelden kan ook.
  • Bij de toewijzingen van de tracés houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Op het tracé ga je twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval tellen en indelen in categorieën.
  • Na de telling voer je online je resultaten in via het digitale formulier op de Schone Rivieren-website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse.
  • Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar. We hopen natuurlijk dat je meerdere jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

Wat bieden we?

  • Deelname aan een enthousiaste groep gelijkgestemden,
  • Geheel verzorgde digitale training met theorie en interactief programma,
  • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het Schone Rivieren-onderzoek naar rivierafval.

Contact

Voor vragen stuur een e-mail naar: info@schonerivieren.org