Onderzoeken

Onze vrijwilligers doen grootschalig rivierafvalonderzoek.

Schone Rivieren zet zich al jaren in voor plasticvrije rivieren. Sinds 2013 vinden er langs de Maas opruimacties plaats. Om te voorkomen dat afval vanuit de rivieren in de zee belandt, is er een bredere aanpak nodig. Voor het eerst in Nederland hebben wij daarom een rivierafvalonderzoek opgezet met behulp van burgerwetenschap: dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd langs verschillende grote rivieren in Nederland.

Burgerwetenschap

Om het rivierafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is het belangrijk om inzicht te krijgen in welke producten de grote vervuilers zijn. Wij leiden daarom vrijwilligers op tot rivierafvalonderzoekers. Rivierafvalonderzoekers brengen twee keer per jaar het afval langs de rivieren in kaart. Zij leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan kennis over de herkomst van het afval. Voor dit burgerwetenschappelijk onderzoek hebben wij de internationaal erkende OSPAR-methode vertaald van strand- naar rivieronderzoek om de kwaliteit van de data te garanderen. Parallel aan het rivieronderzoek monitort Stichting De Noordzee de rivierstranden volgens dezelfde methodiek. Zo krijgen we een betrouwbaar beeld van de hoeveelheden, samenstelling en herkomst van rivierafval.

Meld je aan als rivierafvalonderzoeker

 

Steeds meer onderzoekers

Het inzetten van enthousiaste vrijwilligers voor het uitvoeren van burgerwetenschappelijk onderzoek geeft veel waardevolle informatie over het zwerfafval in ons rivierenlandschap. Ook zorgt het betrekken van een grote groep gemotiveerde mensen voor een vergroting van bewustwording en bijdrage aan een oplossing voor dit maatschappelijke probleem. Universiteit Leiden doet onderzoek naar de inzet en motivatie van burgerwetenschappers voor het bijdragen aan het onderzoek van Schone Rivieren. Nieuwsgierig geworden wie onze rivierafvalonderzoekers zijn en wat hen motiveert? Lees het rapport van Universiteit Leiden over burgerwetenschap en Schone Rivieren hier of ontmoet onze onderzoekers!

Onze onderzoekers

 

Resultaten

Wij zijn ontzettend trots op de inzet van alle vrijwilligers en de opgeleverde resultaten. Zie hieronder wat een fantastisch werk er is verricht. Weer een stapje dichter bij ons doel: plasticvrije rivieren in 2030!

> Download hier ‘Resultaten rivierafvalonderzoek 2017-2019’

> Download hier ‘Resultaten rivierafvalonderzoek 2018

> Download hier ‘Resultaten rivierafvalonderzoek 2017’

Zo word je rivierafvalonderzoeker

Schone Rivieren breidt steeds verder uit naar alle grote rivieren in Nederland. Regelmatig komen er plekken voor nieuwe onderzoekers vrij. Wil jij rivierafvalonderzoeker worden? Geef je op via dit formulier. Wij nemen contact met je op zodra er nieuwe plekken bij jou in de buurt zijn.

Onderzoekstraject

Om mee te kunnen helpen aan het burgerwetenschappelijk onderzoek van Schone Rivieren volg je eerst een training tot rivierafvalonderzoeker. Hier leer je tijdens een informatieve en gezellige dag alle kneepjes van het vak, waarna je met vertrouwen aan de slag kan met het onderzoek. Samen met een onderzoekpartner krijg je een onderzoeksgebied van 100 meter toegewezen waar je twee keer per jaar het afval gaat monitoren. Ook worden er inspirerende bijeenkomsten voor onderzoekers georganiseerd waar je op de hoogte blijft van de resultaten van het onderzoek en hoe we deze inzetten om tot oplossingen te komen. Zo zie je precies waar je het voor doet!

FAQ

Volg ons: