Oplossen

Wij werken hard aan een oplossing van het plasticprobleem in onze rivieren.

Het doel van Oplossen binnen het project Schone Rivieren is dat de hoeveelheid (plastic) afval in rivieren meetbaar afneemt. Op naar een plasticvrije rivierdelta in 2030. Dat willen we bereiken samen met overheden, het bedrijfsleven en consumenten.

Aanpak bij de bron

We zetten ons in voor aanpak bij de bron, dus zo dicht mogelijk bij degene die het product maakt of degene die verantwoordelijk is voor de lekkage naar het milieu. De analyse van hotspots is daarbij van groot belang: welke locaties springen eruit qua vervuiling? En welke vervuilende merken treffen we daar vooral aan? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen gaan we in gesprek met producenten, distributeurs, winkelketens, brancheverenigingen en verschillende overheden om tot oplossingen te komen. Ook gaan we consumenten helpen om meer bewuste keuzes te maken om de plasticvervuiling te voorkomen. Dit doen we door middel van het aanreiken van duurzame alternatieven.

Doneer voor meer impact

 

Meest gevonden afvalitems

We gebruiken de inzichten uit Onderzoeken naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het gevonden afval. Vervolgens richten we ons met Oplossen op de meest gevonden afvalitems. Onze eerste speerpunten zijn de nurdles (plastic korrels waar plastic producten van worden gemaakt), sanitaire producten (zoals wattenstaafjes, maandverband en sanitaire doekjes) en drankverpakkingen (zoals flesjes en blikjes). Bekijk de dossiers van de afvalitems voor meer informatie en om je bij te laten praten over de laatste ontwikkelingen.

Onze dossiers

Wetgeving

Een belangrijk middel om de vervuiling tegen te gaan is wetgeving. Het is daarom van groot belang dat er wetten komen die voorkomen dat plasticafval via de rivieren naar zee stroomt. Afval hoort niet thuis in de rivieren. Daarom brengen we met het project de omvang en bron van de vervuiling op de oevers van de rivieren in kaart. De uitkomsten van dit onderzoek, uitgevoerd door de rivierafvalonderzoekers, dienen als fundament om tot oplossingsgerichte wet- en regelgeving te komen.

Transparantie

Gesprekken over oplossingen voor de plasticvervuiling vinden bijna altijd achter de schermen plaats, maar we proberen zoveel mogelijk te laten zien van deze vorm van bronaanpak. Wanneer het mogelijk is delen we meteen wat we aan het doen zijn. Soms is het alleen beter om niet alles direct publiekelijk te delen om in goed vertrouwen met diverse stakeholders constructieve gesprekken te voeren. In zulke gevallen mikken we op een strategisch moment om resultaten te delen.

FAQ

 • Wat zijn oplossingen voor het zwerfafvalprobleem? 
  Het zwerfafvalprobleem vraagt om een doelgerichte bronaanpak. Hierbij is actie nodig onder verschillende groepen: overheden, bedrijfsleven en consumenten. Wet- en regelgeving, concrete maatregelen en handhaving zijn nodig om vervuiling te voorkomen. Duurzamere verpakkingen, recycling en circulariteit, en het terugdringen van wegwerpplastics zorgen voor minder afval. Prikkels die gewenst gedrag stimuleren, zoals statiegeld op kleine flesjes en blikjes, zijn hier een belangrijk hulpmiddel bij. Door verder minder plastic te gebruiken, zoveel mogelijk her te gebruiken, goed weg te gooien en te scheiden, kan iedereen bijdragen aan plasticvrije rivieren. Bekijk onze kennisbank voor handleidingen en tips. 
 • Wat kan ik als consument doen? 
  Wat leuk dat je zelf aan de slag wilt om het plastic probleem tegen te gaan. We hebben een handleiding voor consumenten ontwikkeld met tips & tricks die je vandaag meteen kan toepassen. Ook hebben we een handleiding lokale lobby ontwikkeld om meer impact te maken in jouw omgeving en gemeente. 
 • Wat kan ik als gemeente doen? 
  Gemeenten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van plasticvervuiling. Bekijk onze handleiding voor gemeenten voor wat jij kunt doen. 
 • Wat kan ik als bedrijf doen? 
  Bedrijven kunnen veel impact maken, zowel in productie als in transport, om plasticvervuiling te voorkomen. Wil jij jouw bedrijf naar een duurzamer niveau tillen? Bekijk hier de handleiding voor bedrijven. 

Volg ons