Ontdekken

Onze vrijwilligers nemen je mee langs de Nederlandse Rivieren.

Nederland heeft een uniek rivierlandschap. Langs de rivieroevers valt veel te ontdekken en te leren van de prachtige natuur. Helaas wordt dit landschap op veel plekken ontsierd door niet afbreekbaar (plastic) afval. Met onze Schone Rivieren Expedities laten we je graag de mooie en minder mooie dingen langs de rivieren zien.

Ga mee de natuur in

De beste manier om het rivierengebied te ontdekken, is om mee te gaan met een rivier-, natuur-, of landschapsgids uit de omgeving. Vanuit Schone Rivieren werken wij samen met vrijwilligers en beroepskrachten die je meevoeren naar nauwelijks bezochte plekken.

 

rivier-algemeen

Organiseer zelf een expeditie

Organiseer een Schone Rivieren Expeditie met jouw IVN-afdeling of een IVN-afdeling bij jou in de buurt. Samen laten we deelnemers – jong en oud – ontdekken hoe mooi, maar ook hoe vervuild onze Nederlandse wateren zijn.

Lees meer

Ontdekken-waal-algemeen

Trek zelf de natuur in

Trek je wandelschoenen aan en neem je verrekijker mee; ontdek de mooiste wandelingen door prachtige riviernatuur.

Lees meer

Het Nederlandse rivierlandschap

De Nederlandse rivieren zijn omringd door bijzondere natuur. Door het jaar heen verandert het landschap en het gebruik daarvan, afhankelijk van het seizoen, enorm.

Ga naar buiten en ontdek zelf de schoonheid van de riviernatuur in meerdere betekenissen van het woord: hoe mooi en hoe schoon is deze natuur eigenlijk?

In de winter staat het water vaak hoog door smeltende sneeuw elders in Europa en veel neerslag. De begroeiing aan de oevers is dan beperkt. Bij terugtrekkend water blijft veel afval achter op de oevers. Een goed moment om het afval te onderzoeken. In dit seizoen kunnen ook de vele watervogels of knaag- en glijsporen van bevers gespot worden.

In de lente nemen vissers weer hun stekje in. De kruidlaag bloeit snel op tot een heerlijk geurend tapijt. Het genieten van de oevers en de zingende broedvogels kan dan écht beginnen. In dit seizoen gaan opruimacties weer van start. Hierbij moet rekening gehouden worden met het broedseizoen, om de vogels niet te storen.

In de zomer zoeken veel mensen de oevers van de rivieren op om er te ontspannen. Helaas laten sommige recreanten afval op de oevers achter. Een groot probleem omdat het in de rivier kan belanden als het niet opgeruimd wordt. Ook in de zomer kan de waterstand door hevige regenval namelijk zo stijgen, dat het afval meegenomen wordt naar zee. Zo draagt het bij aan de wereldwijde plasticsoep.

In de herfst zakken de kruidenrijke planten aan de oevers af en werpen zij hun zaden in de aarde, klaar om in de lente uit te komen. Tenminste, als de voedingsbodem geen plastic bodem is geworden. Terwijl trekvogels de loop van de rivieren volgen naar warmere oorden, stijgt het water. Hierdoor kan het achtergebleven afval richting zee trekken.

Het Nederlandse rivierlandschap heeft prachtige natuurgebieden, planten en dieren die het behouden en beschermen waard zijn. Ontdek samen met Schone Rivieren de schoonheid van de rivieren!

E-learning Schone Rivieren en Beken

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rivieren, beken en sloten zijn kenmerkend voor ons landschap. In de e-learning ‘Schone rivieren en beken’ van de IVN Natuuracademie Online leer je meer over de dieren en planten die je kunt vinden langs de waterwegen. Ook zijn er bepaalde uitdagingen en vertellen we je hoe jij kunt helpen om onze rivieren en beken schoon te houden.

Lees meer

Online cursus Waterlanders

In het najaar van 2022 lanceert IVN Natuureducatie een nieuwe cursus over de huidige situatie van het Nederlandse water. Leer meer over ons water: waterkwaliteit, waterkwantiteit en de relatie van water met mens, natuur en het klimaat. Het komt aan bod tijdens deze vijfdelige interactieve cursus (2,9,16, 23 en 30 november). Schrijf je nu in en word waterwijzer!

Lees meer

FAQ

Volg ons: