Ontdekken

Onze vrijwilligers nemen je mee langs de Nederlandse Rivieren.

Nederland heeft een uniek rivierlandschap. Langs de rivieroevers valt veel te ontdekken en te leren van de prachtige natuur. Helaas wordt dit landschap op veel plekken ontsierd door niet afbreekbaar (plastic) afval. Met onze Schone Rivieren Expedities laten we je graag de mooie en minder mooie dingen langs de rivieren zien.

Ga mee de natuur in

De beste manier om het rivierengebied te ontdekken, is om mee te gaan met een rivier-, natuur-, of landschapsgids uit de omgeving. Vanuit Schone Rivieren werken wij samen met vrijwilligers en beroepskrachten die je meevoeren naar nauwelijks bezochte plekken.

  • Wil je mee de natuur in? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de Schone Rivieren expedities of kijk in de agenda hieronder.
  • Wil je zelf een ontdekactiviteit langs de rivieren organiseren? Neem contact met ons op via ontdekken@schonerivieren.org.
Bekijk de agenda

rivier-algemeen

Rivierexpedities in verschillende vormen en maten

Een rivierexpeditie is een ontdekkingstocht langs of zelfs dwars dóór de Nederlandse riviernatuur. Van grote rivieren tot kabbelende beekjes en van wandeltochten tot kanosafari’s; rivierexpedities zijn enorm divers!

Lees meer

Ontdekken-waal-algemeen

Voorbeeldexpeditie uit Ubach over Worms

In september 2020 organiseerde vrijwilligers van IVN een expeditie in de vorm van een postentocht langs het grensriviertje de Worm.

Lees meer

Het Nederlandse rivierlandschap

De Nederlandse rivieren zijn omringd door bijzondere natuur. Door het jaar heen verandert het landschap en het gebruik daarvan, afhankelijk van het seizoen, enorm.

Ga naar buiten en ontdek zelf de schoonheid van de riviernatuur in meerdere betekenissen van het woord: hoe mooi en hoe schoon is deze natuur eigenlijk?

In de winter staat het water vaak hoog door smeltende sneeuw elders in Europa en veel neerslag. De begroeiing aan de oevers is dan beperkt. Bij terugtrekkend water blijft veel afval achter op de oevers. Een goed moment om het afval te onderzoeken. In dit seizoen kunnen ook de vele watervogels of knaag- en glijsporen van bevers gespot worden.

In de lente nemen vissers weer hun stekje in. De kruidlaag bloeit snel op tot een heerlijk geurend tapijt. Het genieten van de oevers en de zingende broedvogels kan dan écht beginnen. In dit seizoen gaan opruimacties weer van start. Hierbij moet rekening gehouden worden met het broedseizoen, om de vogels niet te storen.

In de zomer zoeken veel mensen de oevers van de rivieren op om er te ontspannen. Helaas laten sommige recreanten afval op de oevers achter. Een groot probleem omdat het in de rivier kan belanden als het niet opgeruimd wordt. Ook in de zomer kan de waterstand door hevige regenval namelijk zo stijgen, dat het afval meegenomen wordt naar zee. Zo draagt het bij aan de wereldwijde plasticsoep.

In de herfst zakken de kruidenrijke planten aan de oevers af en werpen zij hun zaden in de aarde, klaar om in de lente uit te komen. Tenminste, als de voedingsbodem geen plastic bodem is geworden. Terwijl trekvogels de loop van de rivieren volgen naar warmere oorden, stijgt het water. Hierdoor kan het achtergebleven afval richting zee trekken.

Het Nederlandse rivierlandschap heeft prachtige natuurgebieden, planten en dieren die het behouden en beschermen waard zijn. Ontdek samen met Schone Rivieren de schoonheid van de rivieren!

FAQ

Volg ons: