Opruimen

Duizenden vrijwilligers ruimen jaarlijks rivierafval op.

In 2013 is het project Schone Maas gestart vanwege het vele zwerfafval dat jaarlijks na de hoogwaterperiode werd gevonden langs de oevers van de Maas. In dat jaar hebben circa 400 vrijwilligers ruim 40 tracés langs de Limburgse Maas opgeruimd in samenwerking met IVN Natuureducatie, gemeenten en lokale partijen. In de loop van de jaren is het aantal gegroeid naar meer dan 5000 vrijwilligers. Zij ruimen jaarlijks in totaal honderden kilometers rivieroever op. In eerste instantie langs Maas en Waal en sinds 2017 ook langs alle andere grote rivieren in ons land

Opruimen na recente overstromingen

Na de overstromingen in Limburg, de Ardennen en de Eifel komt heel veel afval mee met de hoogwaterpiek in de Rijn en de Maas. Veel groepen en mensen bieden aan om te helpen met opruimen en willen zo snel mogelijk aan de slag. Dat is fijn, want alle hulp is welkom. Wel vragen we je nog even te wachten. Het is nu nog te gevaarlijk. Wacht met in actie komen totdat Rijkswaterstaat, Waterschappen en terreinbeherende instanties aangeven dat het veilig is. Waarschijnlijk zal dat vanaf de week van 26 juli 2021 zijn. In de Biesbosch en mogelijk ook in andere natuurgebieden buiten Limburg kan pas worden opgeruimd na het einde van het broedseizoen op 15 augustus om te voorkomen dat broedende vogels worden verstoord.

Wil je een opruimactie coördineren of meehelpen om de troep op te ruimen? Hier zie je waar en hoe je dat veilig kunt doen.

Als je gaat opruimen, wil je dan je foto’s met ons delen in de Facebookgroep van Schone Rivieren? Zo verzamelen we gegevens over waar grote hoeveelheden zijn aangespoeld. Bedankt!

Reguliere opruimacties

Schone Rivieren organiseert samen met gemeenten jaarlijks opruimacties voor verenigingen en groepen langs de rivieren. Veelal in het voorjaar direct na de hoogwaterperiode (maart-april) en langs enkele rivieren ook in het najaar. Via ons kan je je alleen met een groep of vereniging (zoals een sport- of cultuurvereniging) opgeven. Op deze kaart staat een overzicht waar opgeruimd kan worden

Meld jouw groep of vereniging aan

 

Wil je individueel of met partner of gezin gaan opruimen? Neem dan contact op met de afvaldienst van je gemeente. Zij kunnen je van materialen als knijper en handschoenen voorzien. Werk je bij een gemeente en wil je een opruimactie organiseren? Neem dan contact met ons op.

Steeds meer rivieren

Na de start bij de Maas zijn er steeds meer grote rivieren in Nederland bijgekomen waar samenwerkingsverbanden zijn ontstaan. Zo zijn er inmiddels ook opruimers actief bij de Lek, de Rijn, het Haringvliet, de IJssel, de Ooster- en Westerschelde en de Waal. Langs al deze rivieren worden in het voorjaar opruimacties georganiseerd door Schone Rivieren en door gemeenten, waterschappen, terrein beherende organisaties, natuurverenigingen of andere partners waar we mee samenwerken. Langs een aantal rivieren wordt ook in het najaar opgeruimd. De aankomende jaren zetten wij ons in om deze opruimacties verder uit te breiden. Zo worden nog meer rivieroevers schoongemaakt en het bewustzijn van het probleem door het hele land verhoogd.

Onze rivieren

FAQ

  • Wat is jullie advies omtrent Corona en opruimacties?
    De overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus buiten de deur te houden. Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen, rivierafvalonderzoek doen of op expeditie met Schone Rivieren? Houd je aan de coronamaatregelen en bekijk hier de veiligheidsadviezen.
  • Hoe kan ik meedoen aan een opruimactie? 
    Samen met gemeenten organiseert Schone Rivieren opruimacties voor verenigingen. Vanuit ons en de gemeente wordt een oproep gedaan als er een nieuwe opruimactie van start gaat. Als er geen oproep open staat, dan kan je met je vereniging hier je interesse doorgeven. 
  • Waarom kunnen alleen verenigingen meedoen met een opruimactie? 
    Door een aantal verenigingen per opruimactie te betrekken, hebben we veel mankracht om de rivieroevers op te ruimen. Bovendien hebben de verenigingsleden zo een leuke activiteit samen en kunnen zij een beloning krijgen voor de verenigingskas. 
  • Kan ik me ook in mijn eentje opgeven voor een opruimactie? 
    Dat is helaas niet mogelijk. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan zullen wij dit vermelden op onze social media kanalen en nieuwsbrief. Maar, laat je er niet door weerhouden en organiseer zelf een opruimactie, bijvoorbeeld in jou buurt. Tijdens het opruimen kan je gebruik maken van de Litterati-app, zo draag je bij aan een groot burgerwetenschappelijk onderzoek naar afval in Nederland. 

Volg ons