fbpx

Opruimen

Onze vrijwilligers ruimen al sinds 2013 rivierafval op.

In 2013 is het project Schone Maas in het leven geroepen door het vele afval dat werd gevonden langs de rivieroevers van de Maas. Een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, ruim 4000 vrijwilligers, gemeenten en lokale partijen. Deze vrijwilligers hebben de afgelopen jaren al vele kilometers rivieroever opgeruimd. In 2017 is het project uitgegroeid tot Schone Rivieren met een bredere aanpak van rivierafval.

Onze aanpak

 

Opruimacties

Schone Rivieren organiseert samen met gemeenten opruimacties voor verenigingen langs de rivieren. Vooralsnog kan je je alleen met een vereniging (zoals een sport- of cultuurvereniging) opgeven. Volg Schone Rivieren om op de hoogte te blijven van nieuwe opruimacties bij jou in de buurt. Werk je bij een gemeente en wil je een opruimactie organiseren? Neem dan contact met ons op.

Meld jouw vereniging aan

 

Steeds meer rivieren

Naast de start bij de Maas zijn er steeds meer grote rivieren in Nederland bijgekomen waar samenwerkingsverbanden zijn ontstaan. Zo zijn er inmiddels ook opruimers actief bij de Lek, de Rijn, Haringvliet, de IJssel, de Schelde en de Waal. Bij al deze rivieren worden in het voor- en najaar opruimacties georganiseerd, waar je je als vereniging voor op kan geven. De aankomende jaren zetten wij ons in om deze opruimacties verder uit te breiden. Zo worden nog meer rivieroevers schoongemaakt en het bewustzijn van het probleem door het hele land verhoogd.

Onze Rivieren

FAQ

 • Wat is jullie advies omtrent Corona en opruimacties?
  De overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus buiten de deur te houden. Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen, rivierafvalonderzoek doen of op expeditie met Schone Rivieren? Houd je aan de coronamaatregelen en bekijk hier de veiligheidsadviezen.
 • Hoe kan ik meedoen aan een opruimactie? 
  Samen met gemeenten organiseert Schone Rivieren opruimacties voor verenigingen. Vanuit ons en de gemeente wordt een oproep gedaan als er een nieuwe opruimactie van start gaat. Als er geen oproep open staat, dan kan je met je vereniging hier je interesse doorgeven. 
 • Waarom kunnen alleen verenigingen meedoen met een opruimactie? 
  Door een aantal verenigingen per opruimactie te betrekken, hebben we veel mankracht om de rivieroevers op te ruimen. Bovendien hebben de verenigingsleden zo een leuke activiteit samen en kunnen zij een beloning krijgen voor de verenigingskas. 
 • Kan ik me ook in mijn eentje opgeven voor een opruimactie? 
  Dat is helaas niet mogelijk. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan zullen wij dit vermelden op onze social media kanalen en nieuwsbrief. Maar, laat je er niet door weerhouden en organiseer zelf een opruimactie, bijvoorbeeld in jou buurt. Tijdens het opruimen kan je gebruik maken van de Litterati-app, zo draag je bij aan een groot burgerwetenschappelijk onderzoek naar afval in Nederland. 

Volg ons