Pers

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt, namelijk bij de rivier bij jou in de buurt. Plastic afval van bedrijven en consumenten komt in de rivier terecht die weer uitkomt in de oceaan. Daar draagt het bij aan de gigantische plasticsoep.

Schone Rivieren brengt samen met 1.100 vrijwillige rivierafvalonderzoekers de plasticvervuiling in Nederland in kaart en pakt het probleem aan bij de bron. Met nog eens ruim 5.000 vrijwilligers ruimen we afval op langs de rivieroevers en we laten mensen de schoonheid van de Nederlandse rivierdelta ontdekken. Zo werken we samen met consumenten, bedrijven en overheden we aan ons doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030. Doe je mee?

Schone Rivieren onderzoek

Afval materialen voorjaarsmeting 2020 - credit Schone RivierenHet rivierafvalonderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Met behulp van burgerwetenschap verzamelen we sinds 2017 gegevens over de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval. Een aantal feiten en cijfers op een rij:

  • Ruim 1.100 vrijwillige rivierafvalonderzoekers zijn opgeleid. Zij doen in het voorjaar en in het najaar onderzoek naar rivierafval.
  • Het onderzoek is het grootste afvalonderzoek in de Nederlandse rivierdelta.
  • In het voorjaar van 2021 zijn er op 512 locaties langs de rivieren metingen uitgevoerd. De resultaten laten opnieuw een duidelijk beeld zien: onze rivieren zijn vervuild.
  • Kijk voor de meest recente feiten en cijfers hier.

In de media

Er is veel aandacht in de pers voor het probleem van plasticafval dat via de rivieren naar zee stroomt en daar bijdraagt aan de plasticsoep. Schone Rivieren wordt in groeiende mate gezien en gevonden als expert op het onderwerp. Een greep uit de media:

Perscontact

Neem voor persverzoeken contact op met Schone Rivieren, Pers & PR, via T. 06-22377757 of via pers@ivn.nl.