Overijsselse Vecht

Schone Vecht

De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier die haar oorsprong vindt in het Duitse Münsterland. De Vecht is 167 kilometer lang waarvan er 60 kilometer door Nederland stroomt. De rivier komt in de buurt van Gramsbergen Nederland binnen en mondt bij Zwolle uit in het Zwarte Water.

Het gebied rondom de Vecht wordt getekend door imposante landgoederen en prachtige natuur. Daardoor trekt het gebied jaarlijks veel recreanten.

Plastic afval is een groot probleem langs de Vecht. Als dit afval niet wordt opgeruimd, kan het door de rivier naar zee worden gebracht waar het bijdraagt aan de plasticsoep-problematiek. Daarom mag de Vecht uiteraard niet ontbreken in het project Schone Rivieren.

Activiteiten langs de Vecht zijn in het najaar 2020 gestart, ondersteund door de provincie Overijssel. Het gaat om de volgende activiteiten:

  • Er worden opruimacties georganiseerd langs de oevers van de Overijsselse Vecht in de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Zwolle en Zwartewaterland. Dit doen we in samenwerking met lokale en regionale afvalophaaldiensten.
  • Langs 30 korte tracés wordt onderzoek uitgevoerd door vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid.

Kijk op deze kaart op welke locaties opruimacties worden georganiseerd en waar onderzoek wordt uitgevoerd.

Doe mee

Wil je meehelpen aan een Schone Overijsselse Vecht of aan Schone Rivieren in het algemeen? Je kunt helpen op verschillende manieren:

  1. Door als vereniging een stukje op te ruimen. Dit stuk rivieroever (ongeveer 1,5 km) ruim je dan in het voor- en/of najaar op;
  2. Door rivierafvalonderzoeker te worden. Na een training breng je in kaart wat er langs de rivier aan afval te vinden is. Geef hier je interesse door.

Heb je een ander goed idee voor het opruimen van plastic in onze rivieren? Neem contact op met de riviercoördinator.

Wij werken samen met de volgende partners voor een Schone Vecht:

Provincie Overijssel

Gemeente Hardenberg

Gemeente Ommen

Gemeente Dalfsen

Gemeente Zwolle

Gemeente Zwartewaterland

ROVA

Natuur en Milieu Overijssel

Over de Overijsselse Vecht

De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier die haar oorsprong vindt in het Duitse Münsterland. De naam Vecht zou een eerbetoon zijn aan de Duitse prins Vechtan. De sage gaat dat hij, rond het jaar 400, verdronken is in de rivier.

De Vecht is 167 kilometer lang waarvan er 60 kilometer door Nederland stroomt. De rivier komt in de buurt van Gramsbergen Nederland binnen en mondt bij Zwolle uit in het Zwarte Water. Oorspronkelijk was de Vecht in Nederland 85 kilometer lang, maar door kanalisering van de rivier is deze in 1908 25 kilometer korter geworden. Doordat het om een regenrivier gaat, fluctueert de waterstand het hele jaar door. In de zomer kronkelt het water traag door het landschap van bossen, heide, akkers en grasvelden, terwijl zij in de winter kan veranderen in een sterk stromende rivier.

Toen Zwolle in de middeleeuwen uitgroeide tot een van de belangrijkste handelssteden in de regio, werd het gebied rondom de Vecht steeds populairder bij rijke kooplieden. Zij bouwden imposante landgoederen, havezaten en kastelen langs de rivier. Deze landgoederen trekken tegenwoordig, samen met de prachtige natuur die de regio rijk is, jaarlijks veel recreanten.

De laatste jaren wordt er via het programma Ruimte voor de Vecht geïnvesteerd in een veilige en beleefbare rivier met veel aandacht voor natuur en biodiversiteit.

Headerfoto door: Ria Timmermans Reinders

Heb je een vraag over de Overijsselse Vecht?

Neem contact op met de riviercoördinator van Schone Vecht:

Eveline Vink

Riviercoördinator Waal en Rijn

E.vink@ivn.nl