Schelde

Schone Schelde

De Ooster- en Westerschelde zijn unieke getijdengebieden in Nederland. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en andere troep liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van groot belang voor hun voedselvoorziening, maar zij zien vaak het verschil niet tussen iets eetbaars of afval. Daarom zijn schone oevers belangrijk.

Vanuit het samenwerkingsconvenant Schone Schelde hebben ruim 35 partners een gezamenlijk doel; zwerfafval in en rond de Schelde verminderen. Zo zorgen we voor zichtbaar schoner water en schonere oevers én tot een verminderde toestroom van afval richting de Noordzee. Om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is samenwerking essentieel. Hoe meer organisaties en mensen actief zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het probleem, hoe meer bewustwording wordt gecreëerd en mensen worden bereikt. Het convenant stimuleert deze samenwerking.

Doe mee aan een opruimactie 

Wil je meehelpen aan een Schone Schelde of aan Schone Rivieren?
Kijk op
deze kaart om te zien waar binnenkort opruimacties bij jou in de buurt worden georganiseerd. Wil je rivierafvalonderzoeker worden? Geef hier je interesse door.

Blijf op de hoogte

Schone Rivieren factsheet 2023

De metingen van Schone Rivieren in 2023 bevestigen de resultaten van eerdere onderzoeksrondes: de rivieroevers blijven onverminderd vervuild. 86,6 procent van het afval langs de Oosterschelde is plastic, langs de Westerschelde was dit 91,7 procent. Naast de industrie is langs de Oosterschelde recreatie- en consumentenafval één van de grootste bronnen van zwerfafval op de oevers.

Wij werken samen met de volgende partners voor een Schone Schelde:

Rijkswaterstaat

Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer

Provincie Zeeland

Gemeente Borsele

Gemeente Hulst

Gemeente Middelburg

Gemeente Noord-Beveland

Gemeente Reimerswaal

Gemeenten Schouwen-Duiveland

Gemeente Sluis

Gemeente Terneuzen

Gemeente Veere

Gemeente Vlissingen

Geopark Schelde Data

Zeeuwse Reinigingsdienst

KIMO

Schoon Zeeland

HZ University of Applied Sciences

Havenbedrijf Antwerpen

North Sea Port

Damen Yachting

DOW Chemicals Benelux

Katoen Natie

SABIC

Trinseo

Ravago

Plastic Europe Netherlands

IVN

Nationaal Park Oosterschelde

Milieu Educatiecentrum Bevelanden

Zeeuwse Milieufederatie

NME centrum Schouwen-Duiveland

Natuur&Zo

Doe mee verlos de Zee

Zero Plastic Rivers

De Strandkorrel

De hoofddoelstelling van het Samenwerkingsconvenant Schone Schelde is om het zwerfafval in en rond de Schelde te verminderen.