Schelde

Schone Schelde

De Ooster- en Westerschelde zijn unieke getijdengebieden in Nederland. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en andere troep liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van groot belang voor hun voedselvoorziening, maar zij zien vaak het verschil niet tussen iets eetbaars of afval. Daarom zijn schone oevers belangrijk.

Vanuit het samenwerkingsconvenant Schone Schelde hebben ruim 35 partners een gezamenlijk doel; zwerfafval in en rond de Schelde verminderen. Zo zorgen we voor zichtbaar schoner water en schonere oevers én tot een verminderde toestroom van afval richting de Noordzee. Om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken, is samenwerking essentieel. Hoe meer organisaties en mensen actief zijn en zich verantwoordelijk voelen voor het probleem, hoe meer bewustwording wordt gecreëerd en mensen worden bereikt. Het convenant stimuleert deze samenwerking.

Doe mee aan een opruimactie 

Wil je meehelpen aan een Schone Schelde of aan Schone Rivieren?
Kijk op
deze kaart om te zien waar binnenkort opruimacties bij jou in de buurt worden georganiseerd. Wil je rivierafvalonderzoeker worden? Geef hier je interesse door.

De Boskalis Beach Cleanup Tour komt terug!

Van 1 tot en met 15 augustus ruimt Stichting De Noordzee voor de tiende keer, samen met jou, de hele Noordzeekust op.
Elke dag wordt een andere locatie schoongemaakt. Je kunt je hier opgeven voor je favoriete etappe als er nog plek is. 

Blijf op de hoogte

Zwerfophaalregeling

De Zwerfvuilophaalregeling (ZOR) houdt in dat het afval dat door derden langs oevers is ingezameld kosteloos door Rijkswaterstaat wordt afgevoerd en verwerkt. Dit gebeurt doorgaans na een hoogwaterperiode, dan blijft er veel zwerfafval achter op de kant. Op dit soort momenten kan een gemeente bijvoorbeeld samen met vrijwilligers een opruimactie organiseren en het ingezamelde afval vervolgens laten ophalen en verwerken door Rijkswaterstaat.

De ZOR is een aanvulling op bestaande contracten en regelingen voor het beheer van een gebied. De regeling is vanaf begin 2018 van kracht. De regeling helpt mee om op een efficiënte en doelmatige manier te voorkomen dat zwerfafval in de zee belandt.

Wil je meer informatie over deze regeling of er gebruik maken? Ga dan naar de website van Rijkswaterstaat over de Zwerfvuilophaalregeling.

Schone Rivieren najaarsmeting factsheet

De najaarsmetingen van Schone Rivieren in 2022 bevestigen de resultaten van eerdere onderzoeksrondes: de rivieroevers blijven onverminderd vervuild. 82 procent van het afval is plastic. Ondefinieerbare stukken zacht folie plastic en stukken piepschuim zijn de meest gevonden soorten afval op de oevers dit najaar.

  • Bekijk hier de belangrijkste resultaten van de ‘Factsheet najaarsmeting 2022
  • Dit is het specifieke rapport van het Ooster- & Westerschelde gebied.

Wij werken samen met de volgende partners voor een Schone Schelde:

Rijkswaterstaat

Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer

Provincie Zeeland

Gemeente Borsele

Gemeente Hulst

Gemeente Middelburg

Gemeente Noord-Beveland

Gemeente Reimerswaal

Gemeenten Schouwen-Duiveland

Gemeente Sluis

Gemeente Terneuzen

Gemeente Veere

Gemeente Vlissingen

Zeeuwse Reinigingsdienst

KIMO

Schoon Zeeland

HZ University of Applied Sciences

Havenbedrijf Antwerpen

North Sea Port

Damen Yachting

DOW Chemicals Benelux

Katoen Natie

SABIC

Trinseo

Ravago

Plastic Europe Netherlands

IVN

Nationaal Park Oosterschelde

Milieu Educatiecentrum Bevelanden

Zeeuwse Milieufederatie

NME centrum Schouwen-Duiveland

Natuur&Zo

Doe mee verlos de Zee

Zero Plastic Rivers

De Strandkorrel

De hoofddoelstelling van het Samenwerkingsconvenant Schone Schelde is om het zwerfafval in en rond de Schelde te verminderen.