Nieuwsbrief Schone Schelde mei 2021

In deze nieuwsbrief lees je over:

  • SABIC ondertekent het convenant
  • Waarom is een Schone Schelde belangrijk? Deelnemers aan het woord! 
  • Presentaties Webinar Samen voor een Schone Schelde
  • Schrijf je in voor Training aanpak zwerfafval
  • Uitkomsten rivierafvalonderzoek voorjaar 2021
  • Gezocht: enthousiaste campagneteamleden!
  • Vooruitzicht opruimacties Schone Schelde 

Sabic ondertekent convenant Schone Schelde

SABIC in Bergen op Zoom heeft het convenant Schone Schelde ondertekend. Hiermee geeft SABIC aan het probleem van zwerfvuil in en rond de Schelde te willen aanpakken. 

Site directeur Rutger Bosch van SABIC in Bergen op Zoom: “SABIC vindt haar omgeving en de natuur belangrijk. Daarom willen wij ons inzetten om de rivieren in onze omgeving schoon te houden. Dat begint bij onszelf; daarom ondersteunen wij graag dit initiatief. Voor het realiseren van deze ambitie nemen we ook al deel aan het Operation Clean Sweep® programma.”

Waarom is een Schone Schelde belangrijk? Deelnemers aan het woord!

Presentaties Webinar Samen voor een Schone Schelde

Tijdens een ochtendsessie op donderdag 22 april deelden enthousiaste sprekers uit diverse organisaties hun ervaringen en de laatste ontwikkelingen wat betreft de aanpak van zwerfafval.

Deze presentaties werden getoond:

Schrijf je in voor Training aanpak Zwerfafval

Om gemeenten te helpen bij de aanpak van zwerfafval, biedt Rijkswaterstaat drie trainingen aan. Hierin combineren we onze kennis van de problematiek en theorie over gedragsverandering met de laatste ontwikkelingen uit pilots en onderzoeken. Resultaat? Een praktische, goed onderbouwde aanpak waar je direct mee aan de slag kunt. Trainingen >

Uitkomst rivierafvalonderzoek

Schone Rivieren voorjaarsanalyse
Rivierafvalonderzoekers vonden van half februari tot half maart dit jaar 210.123 stuks afval op 512 onderzoeksgebieden langs onze Nederlandse rivieren. Dat komt neer op gemiddeld 409 afvalitems per 100 meter rivieroever. Van al het gevonden afval is 84 procent plastic. Bekijk alle resultaten in de Factsheet Voorjaarsmeting 2021.

Gezocht: enthousiaste campagneteamleden!

Voor ons Campagneteam Schoon Zeeland zoeken wij ook deze zomer weer enthousiaste mensen (periode 26 juli tot en met 3 september). Je gaat met name op pad op de Zeeuws-Vlaamse stranden en daar informeer je -geheel coronaproof- jong en oud over het belang van schone stranden. Hierbij deel je papieren afvalzakjes uit, strandasbakjes en bedankkaartjes. Dus ben jij die schone strandliefhebber die sportief en creatief is, met een actieve houding die makkelijk op mensen afstapt en ben je minimaal 18 jaar (rijbewijs is een pré)? Wacht dan niet langer en stuur een mailtje naar natuurenzo@terneuzen.nl!

Vooruitzicht opruimacties Schone Schelde

Vorig jaar hebben we de grote opruimacties van Schone Schelde op het laatste moment helaas moeten annuleren. Aan de oproep om individueel aan de slag te gaan, is minimaal gehoor gegeven. Heel begrijpelijk, maar we willen onze Schelde geen twee jaar op rij in de steek laten. De opruimacties gaat dit jaar wél door. Op 18 september, op World Cleanup Day.  In aangepaste vorm, want gezondheid staat voorop.