Nieuwsbrief Schone Schelde april 2022

In deze nieuwsbrief lees je over:

  • Schone Schelde opruimdag 19 maart
  • Zwerfafval doe-tas
  • Nieuwe deelnemer convenant: Gemeente Middelburg
  • Schrijf je in voor Training aanpak zwerfafval
  • Nieuwe regels wegwerpplastic
  • Schone Rivieren najaarsmeting 2021 factsheet

Schone Schelde opruimdag 2022

Zaterdag 19 maart sloot de organisatie van de opruimactie Schone Schelde aan bij de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Een mooie dag waarin veel burgers hielpen om Nederland een stukje schoner te krijgen en aandacht vragen voor het feit dat zwerfafval niet oké is. Op de Bevelanden maakten vrijwilligers de oevers schoon bij onder meer Wissenkerke, Kapelle, Ellewoutsdijk en Hansweert. Op Schouwen-Duiveland waren de vrijwilligers actief bij de Schelphoek en Ouwerkerk.

Zwerfafval doe-tas

Gedeputeerde Harry van der Maas van de Provincie Zeeland heeft de eerste zwerfafval doe-tas uitgereikt aan Nationaal Park Oosterschelde gastheer Camping Anna Friso in Kamperland. In de doe-tas zitten educatiematerialen over strandvondsten, de natuur op de zeedijken en strandjes en zwerfafval rond de Oosterschelde. Daarnaast zitten er opruimmaterialen in zoals afvalgrijpers, handschoenen en emmers. Ook zit er een boekje in met bingokaarten met daarop zowel natuurlijke strandvondsten als ongewenst zwerfafval. Recreanten en passanten kunnen op die manier op een ludieke en laagdrempelijke manier een steentje bijdragen aan een schone omgeving en genieten van de Oosterschelde! De doe-tas is gemaakt in samenwerking met MEC de Bevelanden en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Nieuwe deelnemer convenant: Gemeente Middelburg

Op dinsdag 22 maart heeft wethouder Chris Dekker van de Gemeente Middelburg het samenwerkingsconvenant Schone Schelde ondertekend. 

Chris Dekker: “Het samenwerkingsconvenant Schone Schelde is een manier om meer organisaties bij elkaar te brengen en zo hun slagkracht te vergroten. Het is voor alle betrokken partijen een voorbeeldproject waarbij wij als provinciehoofdstad niet willen ontbreken”.

Schrijf je in voor Training aanpak zwerfafval

Om gemeenten te helpen bij de aanpak van zwerfafval, biedt Rijkswaterstaat drie trainingen aan. Hierin combineren we onze kennis van de problematiek en theorie over gedragsverandering met de laatste ontwikkelingen uit pilots en onderzoeken. Resultaat? Een praktische, goed onderbouwde aanpak waar je direct mee aan de slag kunt. Trainingen >

Nieuwe regels wegwerpplastic

Het gebruik van wegwerpplastic, zoals plastic wegwerpdrinkbekers en etensbakjes voor to-go-producten, wordt vanaf 3 juli 2021 stap voor stap verminderd. Deze producten zijn namelijk slecht voor het milieu. Wegwerpplastic zorgt voor 43% van het zwerfafval in zee. Daarom heeft Europa een richtlijn gemaakt over  wegwerpplastic: de Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn). Door geen wegwerpplastic meer te gebruiken en aan te bieden, werken we samen aan een schonere omgeving. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt de richtlijn op en coördineert de invoering. Lees meer >

Schone Rivieren najaarsmeting factsheet

De achtste meetronde van Schone Rivieren vond plaats van 15 oktober tot en met 15 november 2021. Er is op 430 oevers afvalonderzoek gedaan. De resultaten laten opnieuw een duidelijk beeld zien: onze rivieren zijn vervuild. In het najaar van 2021 zijn er gemiddeld 376 stuks afval per 100 meter oever aangetroffen (145 stuks per 100 meter na correctie, zie de factsheet). Meer dan 93 procent hiervan bestond uit plastic.

  • Download hier ‘Factsheet najaarsmeting 2021’