23

januari 2024

-

25

januari 2024

Digitale training: rivierafvalonderzoeker grote rivieren in Nederland

Digitale training 19.30 uur

De Nederlandse rivierdelta wordt ook wel het afvoerputje van Europa genoemd: via onze rivieren drijft afval naar zee dat er niet in thuishoort. Ook blijft veel afval steken in de bodem en de oevers. Schone Rivieren doet onderzoek naar de hoeveelheid en samenstelling van al dat (plastic) afval.

Schone Rivieren zoekt nieuwe onderzoekers!

We hebben plek voor enthousiaste vrijwilligers die twee keer per jaar het afval op de oevers van grote Nederlandse rivieren willen monitoren. Je krijgt een digitale training en benodigdheden om onderzoek te doen. Met jouw verzamelde data kunnen we het zwerfafvalprobleem bij de bron aanpakken.

We hebben (beperkt) plek langs de grote rivieren van Nederland. Bekijk de kaart voor de beschikbare locaties.

Wat houdt het in?

  • Vrijwilligers monitoren tweemaal per jaar een 100 meter lang gebied (tracé) langs de rivier volgens het Schone Rivieren-protocol.
  • Om rivierafvalonderzoeker te worden is een eenmalige digitale training vereist om de onderzoeksmethode te leren kennen. Deze wordt gegeven op dinsdag 23 januari (VOL) of donderdag 25 januari 2024 van 19.30 tot 21.00 uur via Zoom. Aanmelden? Vul het formulier in onderaan deze pagina.

algemeen-onderzoek-formulier

 

Rivierafvalonderzoek door Schone Rivieren

Sinds 2017 onderzoekt Schone Rivieren het afval langs de grote rivieren in Nederland. Meer dan 1000 vrijwilligers hebben al meer dan een miljoen stuks afval geregistreerd. Deze gegevens helpen bedrijven en overheden bij de aanpak van zwerfafval. Zo werken we samen aan ons doel: Plasticvrije rivieren in 2030.

 

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die:

  • Geïnteresseerd zijn in het rivierenlandschap en/of de plastic afvalproblematiek.
  • Nauwkeurig kunnen werken voor betrouwbare metingen.
  • Communicatief vaardig zijn om passanten uit te leggen wat ze doen en waarom.
  • Bij voorkeur in de buurt wonen van de onderzoeksgebieden. Je kan je voorkeuren en eigen woonplaats doorgeven in het aanmeldformulier.

Werkzaamheden:

  • Je krijgt samen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van zo’n 100 meter toebedeeld, waar je tweemaal per jaar onderzoek doet. De metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar onderzoeksperiodes (15 februari – 15 maart en 15 oktober – 15 november). In de Biesbosch start dit jaar een extra onderzoek waarvoor 3 x per jaar wordt gemeten. De extra onderzoeksperiode  is van 1 juli – 1 augustus.
  • Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je dat aangeven in het aanmeldformulier. Alleen aanmelden kan uiteraard ook.
  • Na de telling voer je online je resultaten in via het digitale formulier op de Schone Rivieren-website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse.

Wat bieden we?

  • Deelname aan een enthousiaste groep gelijkgestemden.
  • Geheel verzorgde digitale training met theorie en interactief programma.
  • Materialen om onderzoek te kunnen doen (voor moeilijk bereikbare plekken in de Biesbosch wordt een bootje of kano ter beschikking gesteld).
  • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het Schone Rivieren-onderzoek naar rivierafval.

 

Aanmelden digitale training

 

Contact

Voor vragen stuur een e-mail naar: info@schonerivieren.org.