23

januari 2024

-

25

januari 2024

Digitale training: rivierafvalonderzoeker grote rivieren in Nederland

Digitale training 19.30 uur

De Nederlandse rivierdelta wordt ook wel het afvoerputje van Europa genoemd: via onze rivieren drijft afval naar zee dat er niet in thuishoort. Ook blijft veel afval steken in de bodem en de oevers. Hoeveel precies, wat voor soort afval en waar het vandaan komt onderzoeken de Schone Rivieren onderzoekers.

Er zijn weer een aantal onderzoekslocaties beschikbaar gekomen waarvoor we enthousiaste vrijwilligers zoeken die twee keer per jaar het afval op de oevers willen monitoren. Je krijgt een digitale training tot rivierafvalonderzoeker en materialen om onderzoek te kunnen doen. Met de data die jij helpt verzamelen, kunnen we het probleem aanpakken bij de bron.

We hebben (beperkt) plek langs: de Waal, Rijn, Lek, IJssel en Vecht., Maas in (Zuid) Limburg en Brabant, omgeving Biesbosch, regio Rotterdam, Ooster- of Westerschelde. Bekijk de kaart voor de beschikbare locaties. Let op: We proberen rekening te houden met jouw voorkeurslocatie bij het verdelen van de tracés. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van inschrijving.

 

Rivierafvalonderzoek door Schone Rivieren

In 2017 startte Schone Rivieren het onderzoek naar rivierafval langs de Maas en de Waal. Met behulp van ‘burgerwetenschappers’ doen we onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs de rivieren. Inmiddels is het project uitgegroeid tot één van de grootste citizen science-rivierafvalonderzoeken in de wereld met meer dan 1000 vrijwilligers. We doen onderzoek langs alle grote rivieren in Nederland om een goed beeld te krijgen van de afvalproblematiek. De data wordt gebruikt voor oplossingsrichtingen en aanpak aan de bron. Zo werken we samen aan ons doel: plasticvrije rivieren in 2030.

 

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die hét verschil willen maken in de aanpak van de plasticsoep in rivieren. Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je vanaf voorjaar 2023 twee keer per jaar het afval.

Jij:

 • Voelt je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de plastic afvalproblematiek.
 • Kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn.
 • Bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.
 • Woont bij voorkeur in de buurt van een van de onderzoeksgebieden. Je kan je voorkeuren en eigen woonplaats doorgeven in het aanmeldformulier.

Werkzaamheden:

 • Je neemt deel aan de voorbereidende digitale trainingen op dinsdag 23 januari of op donderdag 25 januari om 19.30 uur. Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren.
 • Je krijgt samen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van zo’n 100 meter toebedeeld. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je dat aangeven in het aanmeldformulier. Alleen aanmelden kan uiteraard ook.
 • Bij de toewijzingen van de tracés houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Op het tracé ga je twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval tellen en indelen in categorieën.
 • Na de telling voer je online je resultaten in via het digitale formulier op de Schone Rivieren-website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse.
 • De metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar onderzoeksperiodes (15 februari – 15 maart en 15 oktober – 15 november). We hopen natuurlijk dat je meerdere jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

Wat bieden we?

 • Deelname aan een enthousiaste groep gelijkgestemden.
 • Geheel verzorgde digitale training met theorie en interactief programma.
 • Materialen om onderzoek te kunnen doen.
 • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het Schone Rivieren-onderzoek naar rivierafval.

 

Aanmelden digitale training

 • Leuk dat je meedoet aan de digitale training om rivierafvalonderzoeker te worden langs een van de grote rivieren in Nederland. Doe je met twee mensen mee? Vul dan allebei onderstaand formulier in.
 • Wij proberen rekening te houden met jouw voorkeur bij het indelen van de tracés.
 • Schone Rivieren verwerkt je gegevens om je te informeren over de training en het onderzoek. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer weten? Raadpleeg ons privacy statement.

 

Contact

Voor vragen stuur een e-mail naar: info@schonerivieren.org.