27

september 2021

-

27

september 2021

Digitale training: rivierafvalonderzoeker Rotterdamse wateren

Digitale training 19.30 uur

Rotterdammers, Rijnmonders en regiogenoten opgelet! In de binnenwateren van Rotterdam drijft allerlei afval dat daar niet thuishoort. Hoeveel precies, wat voor soort afval en waar het vandaan komt gaan we onderzoeken. En daar hebben we jouw hulp voor nodig! We zoeken enthousiaste vrijwilligers die in Rotterdam centrum twee keer per jaar het afval op de oevers willen onderzoeken. Je krijgt een training tot rivierafvalonderzoeker en materialen om onderzoek te kunnen doen. Met de data die jij verzamelt, kunnen we het probleem aanpakken bij de bron.

Meld je direct aan!

 

Rivierafvalonderzoek sinds 2017

In 2017 startte Schone Rivieren haar onderzoek naar rivierafval langs de Maas en de Waal. Met behulp van ‘burgerwetenschappers’ doen we onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs de rivieren. Inmiddels is het project uitgegroeid tot één van de grootste citizen science-rivierafvalonderzoeken in de wereld met meer dan 1.100 vrijwilligers. We doen onderzoek langs alle grote rivieren in Nederland om een goed beeld te krijgen van de afvalproblematiek. De data wordt gebruikt voor aanpak aan de bron. Zo werken we samen aan ons doel: plasticvrije rivieren in 2030.

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die hét verschil willen maken in de aanpak van de plasticsoep. Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je vanaf najaar 2021 twee keer per jaar het afval.
Jij:

 • Voelt je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de plastic afvalproblematiek.
 • Kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn.
 • Bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.
 • Woont in de regio Rotterdam.
Meld je direct aan!

 

Werkzaamheden:

 • Je neemt deel aan de voorbereidende digitale trainingen op maandag 27 september 2021 om 19.30 uur. Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren.
 • De onderzoeklocaties van deze regio liggen niet aan een rivier maar in de binnenstad van Rotterdam. In deze training word je speciaal getraind op het onderzoeken van stadsafval gevonden aan het water.
 • Je krijgt samen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van zo’n 100 meter toebedeeld. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je je samen aanmelden. Alleen aanmelden kan ook.
 • Bij de toewijzingen van de tracés houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Op het tracé ga je twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval tellen en indelen in categorieën.
 • Na de telling voer je online je resultaten in via het digitale formulier op de Schone Rivieren-website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse.
 • De metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar. We hopen natuurlijk dat je meerdere jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

Wat bieden we?

 • Deelname aan een enthousiaste groep gelijkgestemden.
 • Geheel verzorgde digitale training met theorie en interactief programma.
 • Materialen om onderzoek te kunnen doen.
 • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het Schone Rivieren-onderzoek naar rivierafval.

Contact

Voor vragen stuur een e-mail naar: info@schonerivieren.org.

Aanmelden digitale training