-

14

november 2020

Schone Rivieren Inspireert

Zoom 11:00 uur

De Schone Rivieren-beweging groeit! De teller staat op zo’n 800 rivierafvalonderzoekers en 5000 opruimvrijwilligers. In het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 breiden we uit naar nog meer rivieren in Nederland. Zo komt ons gezamenlijke doel, plasticvrije rivieren in 2030, steeds dichterbij. Zonder jullie zou er geen Schone Rivieren zijn. Op 14 november 2020 nodigen we alle rivierafvalonderzoekers daarom weer uit voor Schone Rivieren Inspireert: een dag vol inspiratie, informatie en uitwisseling rondom plasticvrije rivieren. Dit jaar is het programma in verband met de coronamaatregelen digitaal.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk!

PROGRAMMA
11.30 – 13.00 uur – Plenaire opening
Anton Damen (redacteur, journalist en de Plandelman) en Martijn Budding (rivierafvalonderzoeker) interviewen Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation over de resultaten van Schone Rivieren tot nu toe. Welke trends zien we? En welke stappen zetten we richting het oplossen van het plasticsoep-probleem?

Keynote spreker is Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk Benelux. Zijn pleidooi op de Correspondent voor meer wet- en regelgeving om plasticproductie in te dammen deed veel stof opwaaien. Op 14 november neemt hij ons mee in de échte oorzaken van plasticvervuiling en presenteert hij systematische oplossingen om dit veelkoppige monster aan te pakken.

13.00 – 14.00 uur – Opruimchallenge en pauze
We dagen jullie uit om naar buiten te gaan en met iedereen tegelijk in de buurt van je eigen huis een zwerfafval-uitdaging uit te gaan via de Litterati-app. Dit is ook het moment om een broodje te eten.

14.00 – 15.00 uur – Workshops
Geef in het aanmeldformulier aan welke workshop je wil volgen.

Rechten voor de Natuur – Jessica den Outer
Als bedrijven rechten kunnen hebben, waarom de Natuur dan niet? Jessica den Outer vindt dat de Natuur een rechtspersoon status moet krijgen. Ze is erkend door de Verenigde Naties als expert op het gebied van Rechten voor de Natuur. Tijdens deze online workshop wordt Rechten voor de Natuur geïntroduceerd en voeren we een diepgaande discussie over de plek van de natuur in de maatschappij.

Zero Waste Selfcare – Jantine (SMIR/Het Zero Waste Project)
Altijd al willen weten waar die ellendige microplastics vandaan komen? Hoe het kan dat er allerlei onuitspreekbare ingrediënten in je badkamerproducten zitten én hoe je zelf een scrub kunt maken met producten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan? Jantine van de Zero Waste Academy (onderdeel van Het Zero Waste Project) vertelt je alles wat je (niet) wilt weten over zero waste selfcare én gaat virtueel met jou aan de slag met het maken van een scrub. Kleine tip: gooi het koffiedik van je koffie die ochtend níét in de prullenbak.

Start een burgerinitiatief – Mara van Waveren (Stichting Lobby Lokaal)
Hoe kan jij in jouw gemeente meer impact maken en anderen motiveren om met jou mee te werken aan onze gezamenlijke missie: plasticvrije rivieren in 2030? In deze workshop leer je hoe je een burgerinitiatief kunt starten. Je krijgt inzicht in hoe een gemeente werkt, wat goede momenten zijn om de gemeente te benaderen en wat goede manieren zijn. In de workshop ga je zelf al aan de slag in kleine groepjes met de eerste stappen. Je oefent met gespreksvoering en leert strategische keuzes maken.

Vertel jouw Schone Rivieren-verhaal – Anne Mara Sillevis Smitt (IVN)
In deze workshop ga je aan de slag met de kracht van verhalen. Waarom kom jij in actie voor Schone Rivieren? En hoe kun je anderen daarbij betrekken? Aan het einde heb je de bouwstenen van je eigen Schone Rivieren-verhaal gemaakt.

Litterati – Martijn Budding
Om afval te verzamelen, identificeren en analyseren gebruiken we graag de Litterati-app. Hoe werkt dit precies en wat doen we met de resultaten? In deze workshop leer je hoe je het meeste uit de app kunt halen.

Duik in de wereld van plastic – Harmen Spek (Plastic Soup Foundation)
Harmen’s drijfveer is het veranderen van de mindset en systematiek rond eenmalige plastic productie- en consumptie waardoor de druk op plastic lekkage wereldwijd afneemt. Verder zoekt hij naar de beste technologische oplossingen voor de milieuproblemen die plastics nu veroorzaken. Tijdens deze lezing geeft hij een inkijkje in de wereld van plastic: historie, productie, afvalfase en recycling, maar juist ook milieugevolgen en gezondheid.

Een levende tuin maak je zelf – Linda IJmker (IVN)
Wil je meer vogels, vlinders, amfibieën of egels in je tuin? Tijdens deze workshop voor beginnende tuiniers leer je wat een levende tuin is en hoe je zelf je tuin natuurlijker en diervriendelijker kunt maken. Linda is projectleider bij IVN en zet zich in om natuur bij huis, in de buurt en verder weg mogelijk te maken.


15.00 – 15.30 uur – Opbrengst opruimchallenge en plenaire afsluiting

Download de uitnodiging en het programma hier.