Onderzoek

Voorjaarsmeting Schone Rivieren 2021

Laatste update: 10 juni 2021

Het onderzoek van Schone Rivieren is het meest grootschalige afvalonderzoek in de Nederlandse rivierdelta. Met behulp van burgerwetenschap worden twee keer per jaar gegevens verzameld. Van half februari tot half maart vonden vrijwilligers van Schone Rivieren op 512 onderzoeksgebieden langs de rivieren in ons land, waar zwerfvuil gemonitord wordt, ruim 210.000 stuks afval. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het voorjaar 2020. Dankzij de forse toename van het aantal vrijwilligers en zodoende ook het aantal onderzoekslocaties kon meer afval van de rivieroevers worden geregistreerd en opgeruimd. Per 100 meter rivieroever troffen de rivierafvalonderzoekers gemiddeld 409 afvalitems aan.

Van al het gevonden afval is 84 procent plastic. De top 3 bestaat uit ondefinieerbare stukjes zacht en hard plastic  en piepschuim. De herkomst valt hiervan niet meer te achterhalen, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan een minuscuul stukje van een volledig uit elkaar gevallen hamburgerbakje. Op plek 4 staan snoep-, chips- en snackverpakkingen, gevolgd door plastic drankverpakkingen en vispluis.

Factsheet voorjaarsmeting 2021

 

Veel Single Use Plastics (SUP) in top 15

Opmerkelijk is dat er maar liefst zes soorten Single Use Plastics (SUP) in de top 15 staan. Schone Rivieren is dan ook groot voorstander van het verbod op diverse soorten wegwerpartikelen, zoals plastic bestek, dat vanaf 3 juli 2021 ingaat. ‘Een verbod is het krachtigste wapen in de strijd tegen plasticvervuiling. Wat niet geproduceerd wordt, kan immers ook nooit in het milieu terechtkomen. Maar we zijn er nog lang niet. De lijst verboden producten mag wat ons betreft stevig worden uitgebreid met alle plastics die relatief vaak voorkomen in het milieu, zoals bijvoorbeeld vuurwerk met plastic en vispluis,’ aldus Stolk.

Schone Rivieren top 15 rivierafval voorjaar 2021
26 locaties langs de rivieren kunnen worden aangemerkt als zogenoemde hotspots; hier werden meer dan 1200 stuks afval per 100 meter rivieroever geregistreerd. Deze hotspots bevinden zich vooral in het zuiden van Limburg aan de Maas, maar onder andere ook in de buurt van Rotterdam.

Vrijwilligers van Schone Rivieren troffen tijdens het opruimen exact 100 mondkapjes aan. Bekijk alle resultaten in de Factsheet Voorjaarsmeting 2021.

Schone Rivieren afval- en nurdle-hotspots voorjaar 2021