Maas Cleanup ruimt in één dag 200.000 kilo afval op

Duizenden vrijwilligers hebben de afgelopen maanden samen met bedrijven en (natuur)organisaties gigantisch veel werk verzet om de oevers van de Maas en haar zijrivieren afvalvrij te maken. In totaal zijn er 209 acties georganiseerd, waarvan dit jaar ook 15 langs Belgische oevers. Er waren voor onze Maas meer dan 10.000 mensen op de been en er werd meer dan 200.000 kilo afval opgeruimd. Hartelijk dank voor jouw onderdeel in deze blauwe golf!

De impact is enorm. Want niet alleen het vuil langs de oevers en in het water moet worden opgeruimd. Ook al het andere zwerfvuil moet verzameld worden. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. De hulp van al die vrijwilligers is dus hard nodig. Per 100 meter liggen er meer dan 1000 stuks afval aan de Maas.

Bekijk en download alle Maas Cleanup 2023 foto’s

Voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup is erg tevreden met Maas Cleanup Day op zaterdag 18 maart: “Het is het vierde jaar dat we dit zo grootschalig vanuit Maas Cleanup doen, en de animo blijft onverminderd groot. Ook de verplaatsing naar het voorjaar bleek succesvol. We hebben daarvoor opnieuw de handen ineen geslagen met honderden vrijwilligers die al jaren opruimen in het voorjaar. Zonder hun inzet en betrokkenheid was het ons niet gelukt zoveel op te ruimen”.

Lees hier het verslag van de Maas Cleanup Day

Voogdijschappen en pickup points

Noï Boesten: “Vorig jaar zijn we gestart met centrale pickup points die samen met de aangesloten bedrijven worden beheerd. Die blijken ook dit jaar een een groot succes”. Partners adoptereen een deel van een oever, een afval hotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoon houden van het gebied. Dit voogdijschap uitte zich dit jaar in de vorm van pickup points waar deelnemers hun spullen konden ophalen en na afloop samenkwamen voor een gezellig samenzijn. De bij Maas Cleanup aangesloten bedrijven krijgen hiermee een goed inzicht in dát deel van de Maas en wat er ter plekke speelt. Zo kunnen zij zich gaan opstellen als voogd van dit stuk Maas. Bedreigingen voor de Maas krijgen daarmee een eigen stem. Dit concept komt voort uit de petitie die Maas Cleanup voorjaar 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Maas Cleanup wacht niet op een besluit, maar laat zelf zien dat het nu al beter kan en moet.

“Ik raap geen troep op van een ander, maar voor een ander.”

Op vrijdag 17 maart vond de jaarlijkse Better Business Conferentie plaats bij Château St. Gerlach in Houthem. Sprekers Dirk Groot, Annette-Nobuntu Mul en Jessica den Outer trapten het nieuwe Maas Cleanup jaar af met inspirerende lezingen.

Lees hier meer over de conferentie

“Met elke nieuwsuiting, met elke vrijwilliger die zich meldt, met elke nieuwe partner groeit onze beweging.”

Op woensdag 12 april vond Commitment Day plaats bij Château Neercanne in Maastricht. Het was tijd om met alle partners terug te blikken op drie zinvolle jaren en te toosten op een hoopvolle toekomst. We hebben ons met veel enthousiasme opnieuw gecommitteerd en kijken ernaar uit om de Maas, samen met alle vrijwilligers en andere organisaties, tegen vervuiling te blijven beschermen.

Daarnaast blikken we de komende weken met de founding partners van Maas Cleanup terug op de afgelopen jaren. Het project heeft veel burgers en bedrijven op de been gebracht, maar het doel, de Maas plastic vrij maken, is nog niet gehaald. Waarom het niet gelukt is en wat er nodig is om dit doel wél te behalen bespreken we komende zaterdag als eerst met Camille Oostwegel van Oostwegel Collection.

Lees hier meer

Korting op een avondje uit!

Maak je op voor een bijzondere filmavond langs de levensader van Limburg!
Het Nieuwe Domein en Filmhuis ZICHT (Filmhuis De Domijnen) organiseren in het kader van de expositie Mens & Maas een filmavond in Obbicht met de film Levende Rivier. En Ruben Smit, regisseur van Levende Rivier (o.a. De Nieuwe Wildernis – Gouden Kalf), is er deze avond bij!

Wij zijn te gast op het terrein van Schutterij Sint Willibrordus Obbicht, die deze avond ook als gastheer de hapjes en drankjes verzorgt. (aub geen eigen drank meenemen, ondersteun de Schutterij door een drankje op locatie te nuttigen). Deze avond kun je voorafgaand de film onder begeleiding een toffe wandeling maken langs de Maas, een demonstratie wolspinnen bijwonen, meer te weten te komen over Schutterij Obbicht en hebben we aandacht voor de huidige staat van de Maas. En de museumshop van Het Nieuwe Domein is er ook!

We vragen je, je eigen strandstoeltje / campingstoeltje en een dekentje mee te nemen. Het dekentje omdat het ook kouder kan worden in de avond.

Details:
– 12 mei 2023 19:00-00:00 uur
– Adres: Harrecoven 27, 6125 AP Obbicht
Meer informatie

Maandelijkse portie natuur?

Wil je na het opruimen langs onze prachtige Maas meer tips en inspiratie om de natuur te beleven? Meld je dan aan voor de maandelijkse IVN Mens en Natuur nieuwsbrief. Je ontvangt e-mail updates met interessant natuurnieuws, winacties, de leukste natuuractiviteiten en -excursies, eenvoudige doe-het-zelf tips, vacatures en meer. Mis niets!

Meld je aan!

Enthousiast geworden? Toe aan mensen die net als jij het verschil willen maken, het liefst samen met andere bedrijven, organisaties en vrijwilligers(groepen)? Sluit je aan! Mail naar: support@maascleanup.nl en/of hou de website van Maas Cleanup en socials in de gaten.