15 mei: Webinar Single Use Plastic Directive

08 mei 2020

Deel dit artikel

Wat verandert er in 2021 op het gebied van wegwerpplastic?

Een aantal plastic producten die jij wellicht regelmatig gebruikt, worden binnenkort verboden in de EU. Nieuwsgierig welke producten dit zijn en of dit effect heeft op het afval in de rivieren? Hannah van de Kerkhof van de Plastic Soup Foundation vertelt je in het eerste Schone Rivieren-webinar alles uit over de Single-Use Plastic Directive van de Europese Unie. De webinar wordt gehouden op 15 mei en is gratis, iedereen is welkom!

Het plastic probleem

Vorig jaar maart nam het Europees Parlement een nieuwe wet aan waarin producten gemaakt van wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes worden verboden. Meer dan 80 procent van het zwerfvuil in de oceanen is plastic volgens de Europese Commissie. De producten die vallen onder de nieuwe regels zijn goed voor meer dan 70% van al het afval in zee. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt plastic zich op in zeeën, oceanen en stranden, zowel in de EU als wereldwijd. Ook wordt er plastic gevonden in dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels maar ook in vis en schaaldieren en daardoor in de menselijke voedselketen. Nu wordt er dus grootschalig actie ondernomen op dit probleem.

De wetgeving

In december 2018 bereikten het Europees Parlement en de lidstaten een voorlopig akkoord, in mei 2019 werd de overeenkomst formeel bekrachtigd door de lidstaten. Het is nu aan de EU-landen om de de verbodsbepalingen in nationale wetgeving om te zetten. Ze hebben hiervoor twee jaar de tijd, tot 3 juli 2021. “Deze wetgeving vermindert de rekening van de milieuschade met € 22 miljard – de geschatte kosten van vervuiling door plastic in Europa tot 2030. Europa heeft nu wetgeving om dit internationaal te verdedigen en te promoten, vanwege de internationale aard van zeevervuiling door plastic. Dit is essentieel voor de planeet”, aldus Rapporteur Frédérique Ries (ALDE, België) op de website van het Europees Parlement.

Het webinar

Wil je alles weten over deze nieuwe wetgeving? Volg dan onze webinar op 15 mei 2020!

Programma webinar:

  • 15.00: inloop
  • 15.30 – 16.30: webinar Single Use Plastic Directive
  • 16.30 – 17.00: vragen en feedback