Digitale duik in de wereld van plasticvervuiling | Verslag Schone Rivieren Inspireert 2020

10 december 2020

Deel dit artikel

Op 14 november was het dan eindelijk zo ver: Schone Rivieren Inspireert 2020! Vanwege de coronamaatregelen vond deze tweede editie online plaats. Maar liefst zevenentachtig rivierafvalonderzoekers, van de IJssel tot de Schelde, waren online van de partij.

Rivierafvalonderzoekers in actie

Anton Damen (redacteur, journalist en de Plandelman) en Martijn Budding (rivierafvalonderzoeker) namen het dagvoorzitterschap voor hun rekening. En geen betere manier om deze dag te beginnen dan door meer te horen over de rivierafvalonderzoekers zélf. Rivierafvalonderzoekers vertelden in vijf korte filmpjes over hun motivatie om mee te doen aan Schone Rivieren.

  • Bekijk hier het filmpje van Marcel en Frida.
  • Bekijk hier het filmpje van Joni en Piet.
  • Bekijk hier het filmpje van Nel en Bianca.
  • Bekijk hier het filmpje van Jolanda en Martijn.
  • Bekijk hier het filmpje van Jessica.
Motivaties om mee te doen aan Schone Rivieren

Liselotte Rambonnet van Universiteit Leiden doet onderzoek naar de motivaties van rivierafvalonderzoekers om mee te doen aan Schone Rivieren. In dit filmpje vertelde ze meer over de resultaten van haar onderzoek. Ook maakte Liselotte van de mogelijkheid gebruik om extra informatie op te halen voor haar onderzoek bij de aanwezige rivierafvalonderzoekers. De leukste uitkomst: meer dan 75% van de aanwezige rivierafvalonderzoekers is geïnspireerd door Schone Rivieren om zich extra in te zetten tegen plasticvervuiling!

Resultaten van het onderzoek

Winnie de Winter van Stichting De Noordzee beantwoordt zes prangende vragen van rivierafvalonderzoeker Martijn over het rivierafvalonderzoek. Welke trends zien we? En is er al iets te zeggen over de resultaten van dit najaar? Haar antwoorden bekijk je hier.

Systemische kijk op plasticvervuiling

Keynote spreker Rob Buurman, directeur van Recycle Netwerk Benelux, neemt ons mee in de échte oorzaken van plasticvervuiling en presenteert systemische oplossingen om dit veelkoppige monster aan te pakken. Rob: ‘Veel discussie over plasticvervuiling gaat over wat je als consument kunt doen om vervuiling tegen te gaan. Als we de focus laten liggen op de consument als veroorzaker, vertellen we niet het juiste verhaal. Consumenten zijn tegen wil en dank vervuiler geworden. Plastic(vervuiling) is ingebed in onze maatschappij en is een systematisch probleem.’

Hier kijk je het fragment terug van Zembla over lobby en politiek.
Meer lezen over Robs visie op plasticvervuiling? Lees dit artikel op de Correspondent.

Oplossingsrichtingen

Hannah van de Kerkhof van de Plastic Soup Foundation laat in een filmpje zien waar en hoe zij aan oplossingen werken tegen plasticsoep.

#peukmeuk

Peuken zijn een groot probleem in Nederland. Eén peuk kan acht liter water vervuilen. En water gaat ons natuurlijk aan het hart. Tijdens de pauze riepen we de aanwezigen op om naar buiten te gaan en allemaal 10 peuken te rapen. Dat is (ruim) gelukt: we verzamelden samen maar liefst 1632 peuken.

Wil je meer doen tegen #peukmeuk? Lees meer over het Plastic Peuken Collectief op de Facebookpagina van Bernadette Hakken / Het Peukenmeisje.

Op naar de workshops!

Rechten van de Natuur – Jessica den Outer
Als bedrijven rechten kunnen hebben, waarom de natuur dan niet? Jessica den Outer vindt dat de Natuur een rechtspersoon status moet krijgen. De natuur zien als menselijk eigendom verschuift langzaam naar natuur zien als rechthebbende. Natuur heeft een intrinsieke waarde, ook zonder dat wij als mensen die ervaren. Vanuit dat perspectief moeten de rechten van de natuur beschermd worden.

Jessica’s leestips:

Litterati – Martijn Budding
Hoe haal je meer uit de Literatti-app? Na een inspirerend filmpje van de TEDX-talk van Jeff Kirschner (oprichter van Litterati) gaf Martijn uitleg over de Litterati-app. Welke mogelijkheden heeft de app, hoe neem je deel aan uitdagingen, en wat is de beste manier om items te taggen? De LitterAI (kunstmatige intelligentie) herkent items steeds beter! Zo wordt een Red Bull-blikje feilloos herkend in de app.

De workshop van Martijn is opgenomen. Bekijk de workshop van Martijn hier terug.

Zero Waste Selfcare – Jantine
Wist jij dat er in veel badkamerproducten microplastics zitten? Jantine vertelde alles wat je (niet) wil weten over zero waste selfcare én de deelnemers gingen virtueel aan de slag met het maken van een huisgemaakte scrub.

Jantine’s leestips:

  • Het antirimpelcomplex, over de achterkant van de cosmetica-industrie – Robin van Wechem
  • Doe het Zero – Jessie en Nicky Kroon. In dit boek vind je alle recepten die je maar nodig hebt voor een duurzaam, zero waste en plasticvrij leven – van schoonmaakmiddel tot gezichtscrème en bijenwasdoeken.

Duik in de wereld van plastic – Harmen Spek
Maak kennis met de verschillende soorten plastic. Welke plastics kun je goed recyclen en welke niet? Tijdens deze lezing gaf Harmen een inkijkje in de wereld van plastic: historie, productie, afvalfase en recycling, maar juist ook milieugevolgen en gezondheid. Ook vertelde Harmen over technologische oplossingen voor de milieuproblemen die plastics nu veroorzaken.

De workshop van Harmen is opgenomen. Bekijk de workshop van Harmen hier terug. Let op! De opname startte een paar minuten na de start van de workshop.

Een levende tuin maak je zelf – Linda IJmker (IVN)
Wil je meer vogels, vlinders, amfibieën of egels in je tuin? Tijdens deze workshop leerden de deelnemers wat een levende tuin is en hoe ze zelf hun tuin natuurlijker en diervriendelijker maken.

Linda’s tip voor meer informatie over een levende tuin:

Start een burgerinitiatief – Mara van Waveren (Stichting Lobby Lokaal)
Hoe start je jouw eigen burgerinitiatief? Mara vertelde de deelnemers alles over hoe een gemeente werkt en hoe en wanneer je hen het best kunt benaderen.

Download hier het handboek ‘Maak impact in jouw gemeente’

Vertel jouw Schone Rivieren-verhaal – Anne Mara Sillevis Smitt (IVN)
In deze workshop gingen we aan de slag met de kracht van verhalen. Waarom kom jij in actie voor Schone Rivieren? En hoe kun je anderen daarbij betrekken?

Bekijk dit filmpje om te zien hoe je jouw eigen Schone Rivieren-verhaal vertelt.

We sloten af met een bijdrage van rivierafvalonderzoeker Maarten Kerkhoff over een grote hoeveelheid nurdles langs de IJssel en een bijdrage van rivierafvalonderzoeker én IVN’er Liesbeth den Haan over het prachtige rivierengebied in Rotterdam. Daarnaast deden we samen een dansje op de Schone Rivieren-playlist.

Deelnemers, bedankt dat jullie erbij waren!

Feedback welkom!

Heb je feedback, suggesties of opmerkingen naar aanleiding van Schone Rivieren Inspireert? We horen het graag! Mail naar info@schonerivieren.org.


Schone Rivieren Inspireert 2020 werd georganiseerd door een team van Schone Rivieren-vrijwilligers en beroepskrachten. Martijn Budding, Marlies van Zetten, Suzanne van Knippenberg, Anton Damen en Esther de Graaf: bedankt voor jullie enorme inzet om van deze dag een succes te maken! Ook veel dank aan rivierafvalonderzoeker Leslie Oostveen voor het editen en monteren van de filmpjes.  

Gerelateerd nieuws