Gezocht: Rivierafvalonderzoekers voor de Plasticvrije Corridor in Zuid-Holland

10 oktober 2022

Deel dit artikel

De Plasticvrije Corridor is het gebied van Alphen aan den Rijn tot Rotterdam rond Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee. Partijen, die in de Groene Cirkel Plasticvrije Corridor samenwerken willen een monitoringtraject met citizen science opzetten.  Hiervoor zijn we op zoek naar rivierafvalonderzoekers.

In 2017 startte Schone Rivieren haar onderzoek naar rivierafval langs de Maas en de Waal. Met behulp van ‘burgerwetenschappers’ doen we onderzoek naar de samenstelling en herkomst van zwerfafval langs de rivieren. Inmiddels is het project uitgegroeid tot één van de grootste citizen science-rivierafvalonderzoeken in de wereld met meer dan 1.100 vrijwilligers. We doen onderzoek langs alle grote rivieren in Nederland om een goed beeld te krijgen van de afvalproblematiek. De data wordt gebruikt voor aanpak aan de bron. Zo werken we samen aan ons doel: plasticvrije rivieren in 2030.

Wat ga je doen?

Je neemt deel aan de voorbereidende digitale training op woensdagavond 9 november of donderdagavond 10 november (van 19.30  tot 21.00) . Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren. Je krijgt samen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van zo’n 100 meter toebedeeld. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je je samen aanmelden. Alleen aanmelden kan ook. Bij de toewijzingen van de tracés houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Op het tracé ga je twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval tellen en indelen in categorieën. Na de telling voer je online je resultaten in via het digitale formulier op de Schone Rivieren-website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse. De metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar. We hopen natuurlijk dat je meerdere jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

 

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die hét verschil willen maken in de aanpak van zwerfafval. Je krijgt met z’n tweeën een tracé (onderzoeksgebied) van ongeveer 100 meter toegewezen. Op dit tracé monitor je vanaf najaar 2022 twee keer per jaar het afval.
Jij:

  • Voelt je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de plastic afvalproblematiek.
  • Kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn.
  • Bent communicatief vaardig zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.
  • Woont in Zuid-Holland of je bent bereid 2 keer per jaar naar het onderzoeksgebied te reizen.
  • Kunt onderzoek doen langs de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Gouda of de Hollandsche IJssel tussen Gouda en Rotterdam.

Wat bieden we?

  • Deelname aan een enthousiaste groep gelijkgestemden.
  • Geheel verzorgde digitale training met theorie en interactief programma.
  • Materialen om onderzoek te kunnen doen.
  • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het Schone Rivieren-onderzoek naar rivierafval.

Reageren / Contact

De aanmeldingen voor Rivierafvalonderzoekers voor de Plasticvrije Corridor in Zuid-Holland zijn inmiddels gesloten.
Voor vragen stuur een e-mail naar: info@schonerivieren.org.