Hoogwater: wat betekent dit voor de voorjaarsmeting?

09 februari 2021

Deel dit artikel

Het is je vast niet ontgaan: het is hoogwater op de Nederlandse rivieren. Dit komt vaak voor aan het einde van de winter. Smeltwater uit de bergen en regenwater verzamelen zich in onze delta en zorgen voor een zogenoemde hoogwaterpiek. Tijdens het hoge water lopen de uiterwaarden op veel plekken vol. Als deze hoogwaterpiek, die als een grote golf voorbijkomt, wordt afgevoerd, zakt het water op de rivieroevers en kan er veel afval vanuit de rivier op de oevers achterblijven. Dit is een van de redenen waarom Schone Rivieren onderzoek doet aan het eind van de winterperiode.

Het is bijzonder om te zien hoe plekken waar we normaal bijvoorbeeld wandelen, onder water verdwijnen. Zodra de grote golf langzaam wordt afgevoerd naar de Noordzee en het IJsselmeer is wat overblijft een minder mooi gezicht: meer afval op de rivieroevers. Gelukkig gaan onze rivierafvalonderzoekers vanaf maandag 15 februari weer van start met de voorjaarsmeting. De voorjaarsmeting vindt altijd plaats aan het einde van de winterperiode, zodat wij het afval na de hoogwaterpiek in kaart kunnen brengen én opruimen. Daarnaast willen we klaar zijn met het onderzoek voordat de broedperiode van vogels in de uiterwaarden van start gaat.

Ga jij volgende week starten met het onderzoek?

Vanuit huis kun je de actuele waterstanden langs de rivieren goed in de gaten houden via de website van Rijkswaterstaat. Bekijk de waterhoogtekaart en klik op een locatie in de buurt van jouw tracé. Hier vind je de waterstanden van de afgelopen dagen én een voorspelling van de komende dagen.

Tijdens het onderzoek kun je last hebben van het hoge water. Soms is het onderzoek daardoor (nog) niet uit te voeren. Als het je niet lukt om het onderzoek uit te voeren voor 15 maart, voer dan op de website in dat je het onderzoek niet kon uitvoeren en vermeld het hoge water als reden bij de bijzonderheden.

Ook rivierafvalonderzoeker worden?

Lijkt het jou ook interessant om rivierafvalonderzoeker te worden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aankomende trainingen!