MBO-studenten adopteren schone IJsseloever bij Velp

28 februari 2024

Deel dit artikel

Het Astrum College in Velp heeft een stuk oever van de IJssel geadopteerd. Studenten houden de oevers vrij van plastic en zwerfvuil. Onze IJssel loopt een ochtend mee.

De IJssel stroomt op een paar honderd meter van het schoolgebouw. Op de step maakt de groep mbo-studenten een tochtje naar de uiterwaarden. Bij het oude veerhuis krijgen de studenten een grijper en plastic zak uitgereikt. Daarna begint het speuren langs de oevers op zoek naar zwerfvuil. ‘De hoge waters hebben aardig wat aangespoelde rommel achtergelaten’, constateert docent Matthias Alfrink. ‘Alles wat een kraai niet lust, dat rapen we op.’

Jongeren onderweg naar schoonmaakactie in Velp

Wattenstaafjes

De opruimactie staat onder leiding van Matthias samen met student Auke Korte uit Didam. Voor Auke is deze actie onderdeel van zijn onderwijsproject Gezonde Leefomgeving. Auke heeft mensen uit de buurt van de school ook uitgenodigd om mee te doen met de opruimactie, maar daar kwam geen respons op. ‘Ik heb wel gemerkt dat mensen een schone leefomgeving belangrijk vinden; maar ze zullen niet zo snel met een afvalprikker op pad gaan.’

De studenten doen het vandaag wel. Een enkeling met studentikoze tegenzin. De meesten vinden het wel interessant om een keertje langs de rivieroever te struinen.

‘Het lijken wel lollystokjes’, roept een groepje dames in koor bij het zoveelste gekleurde korte rietje dat ze oprapen. Het zijn de resten van wattenstaafjes, die veel worden gevonden langs de IJssel. ‘Gelukkig zijn veel wattenstaafje tegenwoordig niet meer van kunststof’, klinkt het. Wat verder opvalt is dat overal op de oevers piepschuim en purschuim ligt in grote en kleine brokstukken.

Jongeren ruimen afval op in de uiterwaarden

Buitenlucht

Het idee om als mbo-opleiding een stuk IJsseloever te adopteren ontstond op World Cleanup Day, vertelt Sophie Sommers, onderwijsmanager Welzijn en Sport bij het Astrum College. ‘Als school willen we aandacht geven aan de wereld om ons heen en aan de natuur. We kregen het aanbod van gemeente Rheden om ons mede-verantwoordelijk maken voor een schone IJssel. De IJssel is dichtbij voor ons. We gaan met studenten twee keer per jaar aan de slag en het voornemen is om met collega’s ook een keertje een schoonmaakactie te houden.’

Als de studenten na een uur de plastic vuilniszakken bij elkaar leggen, kijkt student Auke tevreden terug op de opruimactie. ‘We hebben weer wat goeds gedaan voor de omgeving. En we zijn lekker actief in de buitenlucht.’ Docent Matthias is ook blij met het resultaat. ‘Onze leefomgeving is weer een beetje schoner. Dat is toch dankbaar werk.’ Het water in de IJssel stroomt tevreden voorbij.

Het Astrum College is de eerste school die een stuk rivieroever adopteert. Heb je ook belangstelling om met een school, bedrijf of organisatie een kilometer IJsseloever schoon te houden? Informeer bij Marloes Heebing van Schone IJssel: zwerfafval@rheden.nl.

Dit artikel is gepubliceerd op Platform onze IJssel