Meer rioolverstoppingen tijdens corona door vochtige doekjes

18 mei 2020

Deel dit artikel

Directeur Rioned: “Meer rioolverstoppingen tijdens corona door vochtige doekjes”

Desinfecteren is het devies tijdens deze coronacrisis. Dat doen mensen dan ook veelvuldig: het gebruik van vochtige doekjes is flink toegenomen. Dat leidt helaas ook tot meer meldingen van verstopte rioleringen vertelt Hugo Gastkemper, directeur van Rioned, een koepelorganisatie van stedelijk waterbeheer in Nederland. “Sinds de intelligente lockdown spoelen we meer doekjes en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes door de wc.” Hoewel vochtige doekjes (billendoekjes, snoetenpoetsers, schoonmaakdoekjes, etc.) lijken op wc-papier, bestaan ze vaak voor zo’n 70 procent uit plastic. Dit plastic komt uiteindelijk in de natuur terecht.

sanitair afval in de natuur

“Thuis spoelen we makkelijker afval door de wc dan op ons werk”, aldus Gastkemper over een van de redenen van de verstoppingen. Naast dat dit voor schade aan rioleringen en hoge kosten voor onderhoud zorgt, draagt het doorspoelen van deze producten bij aan plastic vervuiling in rivieren en oceanen. Doorgespoelde producten komen via riooloverstort in de natuur terecht. Vochtige doekjes, wattenstaafjes en menstruatieproducten (en verpakkingen) worden veelvuldig op de rivieroevers gevonden en staan allen in de top 15 meest gevonden items in Maas en Waal. Het plastic in deze producten wordt niet afgebroken door water zoals wc-papier, dus blijft het hier liggen. Uiteindelijk vervuilen deze producten ons water doordat er micoplastics in ons water en de dieren die hier leven komen. Gastkemper kan er kort over zijn: “Het enige wat in het toilet hoort, zijn poep, plas en wc-papier. De rest hoort in de vuilnisbak.”

Eerder lieten wij een video maken waarin duidelijk te zien is hoe sanitaire doekjes de rivieroevers vervuilen:

https://vimeo.com/415438792

Meer weten?

Meer weten over sanitaire doekjes en de schade die ze aanbrengen aan onze rivieren? Lees meer over sanitair afval in ons Sanitair Dossier via de button hieronder.

Lees het Sanitair Dossier