NRC: In het spoor van de boterkuipjes de afvalstroom volgen

10 mei 2023

Deel dit artikel

De zomer van 2021 werd geteisterd door ernstige overstromingen van de Maas en Rijn als gevolg van hevig weer, waaruit bleek dat er veel afval in onze rivieren stroomt vanuit het buitenland. Tijdens onderzoek in de herfst van 2021 door Schone Rivieren werden er massaal lege boterkuipjes gevonden op de oevers van de Maas.

Een grote zuivelfabriek in Béthane in de Waalse regio van België, Société des Beurres Corman, verloor de boterkuipjes tijdens de zomeroverstromingen van bijna twee jaar geleden. Duizenden boterkuipjes stroomden door de Waalse Vesder richting de Maas in Luik en kwamen snel in Nederland terecht. Tijdens het Schone Rivieren onderzoek in het najaar van 2021 troffen onze afvalonderzoekers de kuipjes op veel plekken aan. Nog steeds vinden vrijwilligers in zowel België als Nederland de kuipjes op de oevers van de rivieren.

De wetenschap volgt het spoor van boterkuipjes de afgelopen jaren met interesse. Bij onderzoek naar plastic zwerfvuil in rivieren weten we meestal niet waar het plastic vandaan komt. Maar deze kuipjes zijn op één specifiek moment vrijgekomen vanaf één specifieke locatie. Daardoor vertellen ze veel over hoe het afval zich verspreidt wanneer het eenmaal in een rivier is beland.

In het NRC Handelsblad van 9 mei 2023 vertelt o.a. Schone Rivieren projectleider Sylvia Spierts-Brouwer over ‘het spoor van de boterkuipjes’.

Lees het hele artikel op de website van NRC. 

 

Gerelateerd nieuws