Overijsselse Verenigingen ruimen kilo’s afval op aan oevers IJssel

08 november 2022

Deel dit artikel

Diverse verenigingen in de gemeenten Zwolle, Olst-Wijhe, Deventer, Kampen en Dalfsen hebben afgelopen week opruimacties georganiseerd aan de oevers van de IJssel. Tientallen vrijwilligers staken de handen uit de mouwen in de strijd tegen vervuilde rivieren!

 

Vol enthousiasme aan de slag
De afgelopen week werd er door verschillende verenigingen opgeruimd langs de oevers van de IJssel. Zo ging IVN Olst-Wijhe met twaalf mensen sterk aan de slag. In totaal vonden zij wel 8 vuilniszakken vol afval: ‘’Aan de ene kant zijn we blij dat we zoveel hebben opgehaald, maar het is tegelijkertijd erg teleurstellend dat we zoveel vinden”, aldus de vereniging.
Ook het Sallandse Vrouwenkoor kwam in actie en vond veel losse stukjes plastic, kleine en grote papiertjes, resten vuurwerk en touwen. Wij kijken terug op een waardevolle actie”. Myrthe, 9 jaar: “Er lag best veel en vooral op plekken waar je het niet verwacht.’ De plaatselijk Belangvereniging Hessum-Vennenberg en Rechteren vond gelukkig erg weinig in hun gebied bij Landgoed Rechteren. ‘’We waren zo gedreven dat we meteen in onze eigen buurt in Hessum ook hebben opgeruimd.’’
Ook de leerlingen van groep 8 van OBS De Dennenkamp werkten mee aan de opruimactie. Gewapend met grijpers, vuilniszakken en handschoenen hebben de leerlingen in 1,5 uur tijd zo’n 6 kilo afval weten op te ruimen aan de oevers van de Vecht, nabij het centrum van Ommen.

 

Met dank aan alle vrijwilligers is de plastic vervuiling in Overijssel wat minder geworden. De acties worden vaker georganiseerd. Verenigingen krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om een eigen tracé te adopteren en daar in afgebakende periodes op te ruimen.

Ook een opruimactie organiseren? 
Samen met gemeenten organiseert Schone Rivieren opruimacties voor verenigingen. Vanuit ons en de gemeente wordt een oproep gedaan als er een nieuwe opruimactie van start gaat. Als er geen oproep open staat, dan kan je met je vereniging hier je interesse doorgeven.