Petitie voor rechten voor de rivier Maas naar de Tweede Kamer

17 maart 2022

Deel dit artikel

Dinsdag 29 maart biedt Maas Cleanup de petitie ‘Maas in de Wet’ aan de Tweede Kamer aan. Nadat de beweging van bedrijven, (natuur)organisaties en burgers in 2020 en 2021 al driemaal duizenden vrijwilligers op de been bracht en duizenden kilo’s afval van de oevers van de Maas haalde, zet Maas Cleanup voor een structurele oplossing de rivier nu op de politieke agenda. Concreet verzoekt de petitie de Tweede Kamer te onderzoeken hoe wet- en regelgeving kan worden ingezet om de Maas beter te beschermen en haar rechten om vrij van afval te stromen, te borgen en handhaven.

Maas Cleanup

Huub Waterval, initiatiefnemer Maas Cleanup: “Al twintig jaar wordt het probleem van plastic in de rivieren onderkend, maar het is tijd dat er wat power achterkomt. Daarom brengt Maas Cleanup de kracht van het bedrijfsleven en (natuur)organisaties samen voor onze rivier de Maas. Twee maanden na onze acties zit de Maas weer vol met afval en plastic. Wij willen de oorzaak aanpakken. Daarom zetten we met deze petitie nu een volgende stap.”

Een van de partners in de Maas Cleanup, namelijk IVN Natuureducatie, is ook initiatiefnemer van Schone Rivieren, waar bronaanpak een belangrijk speerpunt is. Schone Rivieren brengt samen met 1.100 vrijwillige rivierafvalonderzoekers de plasticvervuiling in Nederland in kaart. Met deze onderzoeksgegevens kan het probleem aan gepakt worden bij de bron. Zo werkt Schone Rivieren samen met consumenten, bedrijven en overheden aan een gezamenlijk doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.

De Maas in de Wet

Hoewel velen zich al inzetten voor schone rivieren is er uiteindelijk niemand écht verantwoordelijk voor wat er in de Maas terechtkomt, ziet Maas Cleanup. Daarom verzoekt de petitie, opgesteld door VN-Expert Rechten voor de Natuur Jessica den Outer, Nina Rijsterborgh van Boels Zanders Advocaten en trainees van IVN, aan de Tweede Kamer te onderzoeken of de Maas bijvoorbeeld rechtspersoonlijkheid toegekend kan worden. 

Jessica den Outer: “Als mensen, bedrijven en zelfs gemeenten rechtspersonen kunnen zijn, waarom onze natuur dan niet? Door de Maas de status van rechtspersoon toe te kennen, kan een vertegenwoordiger namens de rivier opkomen voor haar recht om vrij van afval te stromen. De Maas zou niet de eerste rivier zijn: in Nieuw-Zeeland, Bangladesh, Ecuador, India en Colombia is dit al gebeurd. Dus het is echt mogelijk.” 

De Maas stroomt niet alleen in Nederland maar de petitie richt zich allereerst op het hele Nederlandse stroomgebied van de rivier. Nina Rijsterborgh: “In Nederland voldoet veel oppervlaktewater nog niet aan de gestelde chemische en ecologische kwaliteitseisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water. Om vaart te maken met het verbeteren van de waterkwaliteit zijn meer onconventionele benaderingen nodig, zoals het toekennen van rechten aan de natuur zelf.”

Teken de petitie

 

Op weg naar Den Haag

Op 29 maart zet de Maas Cleanup met een processie in Den Haag koers naar de Tweede Kamer, waar om 13.30 uur vertegenwoordigers van bedrijven en natuurorganisaties de petitie aanbieden aan leden van de Tweede Kamer. De petitie kan tot 28 maart worden ondertekend. Geïnteresseerden zijn van harte welkom deel te nemen aan de wandeling naar de Tweede Kamer, die start om 11.30 vanaf de Goudriaankade 100, aanmelden kan via onderstaande button.

Aanmelden wandeling Den Haag

Gerelateerd nieuws