Schone Rivieren wint Rode Vuist 2023

31 januari 2023

Deel dit artikel

Schone Rivieren is de winnaar van de Rode Vuist 2023! De Rode Vuist wordt uitgereikt door de PvdA Overijssel om een persoon of instelling in het zonnetje te zetten die zich bijzonder heeft ingezet voor een mooi en sociaal Overijssel. Joline de Weerdt (Regiodirecteur IVN Natuureducatie / Schone Rivieren) nam de prijs in ontvangst  uit handen van PvdA-Statenlid Hans Nooter en Tijs de Bree. De Rode Vuist wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt.

 

“Iedereen die wel eens langs een rivier heeft gewandeld heeft het zien liggen,” zegt Nooter. “Plastic flesjes, dopjes, bordjes, verpakkingen. Het maakt niet uit of je bij de IJssel, de Vecht of de Dinkel loopt, zwerfafval drijft er doorheen en spoelt aan. Schone Rivieren gaat die vervuiling tegen. Ze ruimen samen met vrijwilligers duizenden kilo’s afval op. Ze doen onderzoek naar de herkomst van het afval, en samen met bijvoorbeeld verenigingen, bedrijven en gemeenten werken ze aan bewustwording en concrete oplossingen zodat er straks hopelijk geen plastic meer in onze rivieren terecht komt.”

Lokale aanpak

“Plastic afval is een gigantisch wereldwijd probleem,” vult Tijs de Bree aan. “En we kunnen heel lang praten over taak van de verpakkingsindustrie, de rol van de overheid, de verantwoordelijkheid van de consument. Allemaal zinnige gesprekken die we vooral ook moeten voeren. Maar ondertussen is het heel fijn dat er ook vrijwilligers zijn die het probleem direct aanpakken. Gewoon doen. Hup, een vuilniszak en een prikker mee, handen uit de mouwen en ouwe flesjes verzamelen. Dat vinden we echt top. Met hun inzet maken al die vrijwilligers onze provincie een stukje mooier. En daarom verdienen zij de Rode Vuist.”

Tijs de Bree, Joline de Weerdt en Hans Nooter tijdens uitreiking Rode Vuist 2023

 

Gerelateerd nieuws