Terugblik: Schone Rivieren Inspireert 19 november 2022

23 november 2022

Deel dit artikel

Afgelopen weekend vierden we het vijfjarig bestaan van Schone Rivieren in het GeoFort te Herwijnen. Ruim 90 rivierafvalonderzoekers, alliantiepartners en expeditieleiders die zich samen zo hard inzetten voor Schone Riveren, kwamen bij elkaar voor een feestelijke dag! Lees verder over Schone Rivieren Inspireert van 19 november 2022.

Voor het eerst weer echt samenkomen

Na twee online edities (n.a.v. coronamaatregelen in 2020 en 2021) kon Schone Rivieren Inspireert dit jaar eindelijk weer fysiek plaatsvinden! Het GeoFort in Herwijnen bleek de perfecte locatie. Dit forteiland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt omringd door water en ligt vlak aan de Linge. Het is een interactief science center met presentaties over de aarde; niet alleen het ontstaan van de aarde, maar juist gericht op de toekomst en hoe we met haar omgaan (of om zouden moeten gaan).

Deze editie van Schone Rivieren Inspireert staat in het teken van het vijfjarig bestaan van de beweging. In het auditorium van het GeoFort start de middag met een welkomstwoord van dagvoorzitter Maartje Reitsma. De microfoon wordt daarna doorgegeven aan Schone Rivieren projectleiders Joost Barendrecht en Marijke Boonstra voor een presentatie over ‘Vijf jaar Schone Rivieren’, een terugblik en een vooruitblik. Een groot applaus klinkt voor alles wat de ‘blauwe hesjes beweging’ van Schone Rivieren al bereikt heeft en samen nog meer kan bereiken!

Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is

Dat sluit mooi aan bij de volgende spreker Annette Nobuntu Mul (oprichter Ubuntu Society). Volgens de Ubunto-filosofie zijn we niet alleen verbonden met het verleden (je voorouders, de nog levende en de doden), maar ook met de toekomst (alle nog ongeboren kinderen). In een wereld van individualisme brengt de Ubunto-filosofie onderlinge verbondenheid, waardoor mensen samen tot groei en ontwikkeling komen. Zo is de groep van Schone Rivieren een voorbeeld van een Ubuntu gemeenschap, waarin we samen veel kunnen bereiken. Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is. Zoals de rivieren door ons landschap stromen, zo stroomt ons bloed door onze aderen. Beide zijn van levensbelang.

Op naar de workshops

Na de gezamenlijke start is het tijd voor de workshops en excursies, die in en rondom het GeoFort georganiseerd worden. Als eerste gaat de natuurexcursie van start. Gidsen Piet en Fieke van IVN West-Betuwe nemen een grote groep geïnteresseerden mee op een wandeling door de omgeving Asperen.

Een volgende groep duikt de tentoonstelling van het GeoFort in tijdens de rondleiding ‘GeoExperience’. Middels verschillende educatieve onderdelen, virtuele spellen en het klimaatdoolhof denken zij na over de toekomst van de planeet aarde.

Ook blijft er een groep wat langer in het auditorium om met Annette Nobuntu Mul verder te praten over Betrokken Besluitvorming vanuit de Ubunto-filosofie. In de Novazaal begint de interactieve sessie ‘Schone Rivieren na het eerste lustrum; hoe verder?’, waarbij deelnemers worden uitgenodigd hun ideeën over de toekomst van Schone Rivieren op een groot canvas te schrijven.

 

Verderop in het fort denkt een groep rivierafvalonderzoekers na over mogelijke oplossingen van piepschuim, sanitair afval en single-use plastics vervuiling tijdens de workshop Schone Rivieren Hackathon.

En in de workshop Waterlanders krijgen de deelnemers een voorproefje op de online watercursus die een team van gepassioneerde Schone Rivieren teamleden dit jaar heeft gemaakt.

 

 

Afsluiting van een geslaagde dag

Tijdens de afsluitende borrel in de prachtig versierde ‘Kazerne straat’ bedankt Schone Rivieren projectleider Sylvia Spierts alle aanwezigen voor de geslaagde dag.

Op naar de volgende vijf jaar!

 

 

 

Deze editie van Schone Rivieren Inspireert werd georganiseerd door een team van Schone Rivieren-vrijwilligers en beroepskrachten. Nogmaals heel veel dank voor jullie inzet voorafgaand en/of tijdens de dag! 

Gerelateerd nieuws