Terugblik World Cleanup Day 2022

29 september 2022

Deel dit artikel

Afgelopen World Cleanup Day, 17 september 2022,  zijn er weer duizenden mensen op pad gegaan om de planeet een stukje schoner te maken. Op World Cleanup Day wordt in 191 landen tegelijkertijd zwerfvuil opgeruimd in onder andere straten, op pleinen, in de natuur en natuurlijk ook langs de rivieren. De actie in Nederland is een initiatief van Schone Rivieren partner: Plastic Soup Foundation.

Vrijwilligers vissen 40.000 kilo afval uit de Maas
In heel Nederland zijn er in het kader van World Cleanup Day vele tientallen opruimacties georganiseerd door bedrijven, gemeenten en verenigingen. In de provincie Limburg kwam de Maas Cleanup in actie en organiseerde een stroom aan opruimacties voor een Schone Maas.

Zo’n vijfduizend vrijwilligers hebben in Limburg plastic en ander afval uit de Maas gehaald. Ze vonden van alles: stapels autobanden in Borgharen bijvoorbeeld, en verder stapels studieboeken, fietsen en sigarettenpeuken. Volgens de organisatie van de Maas Cleanup verzamelden ze op deze dag het om ongeveer 40.000 kilo afval!

Afbeeldingen: Maas Cleanup 2022 (Jonathan Vos Photography)

 

#NotInOurBackyard

Onder het motto: #NotInOurBackyard , was er tijdens deze World Cleanup Day speciale aandacht voor het plastic afval dat terechtkomt in andere landen, zoals Indonesië. Nederland blijkt spil te zijn in de wereldwijde export van plasticafval naar niet-westerse landen.

Daarom is er dit jaar opgeruimd met een missie: Met gesponsorde opruimacties van de Nederlandse deelnemers wordt het werk van de jonge activiste Aeshnina Azzahra Aqilani (Nina) van de milieu-organisatie Ecoton op Oost-Java en van Plastic Soup Foundation in Nederland gesteund.

Dankzij alle opruimers is er tijdens World Cleanup Day een fantastisch bedrag opgehaald om Nina te steunen in haar missie tegen plastic afval. Wil je ook helpen? Doneren kan nog steeds via de website van World Cleanup Day.

Gerelateerd nieuws