Tweede Kamer wil af van plastic toeslag op wegwerpplastic

19 oktober 2023

Deel dit artikel

Schone Rivieren: Voer minimum toeslag van 25 cent in voor plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen

 

De Tweede Kamer wil nu al weer af van de toeslag op plastic wegwerpverpakkingen. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de SP om de zogenoemde plastictaks zo snel mogelijk weer af te schaffen omdat consumenten de verpakkingen ondanks de toeslag die ze moeten betalen nog altijd weggooien.

Ontzettend zonde, vinden wij van Schone Rivieren. Vrijwilligers vinden bij onze opruim -en monitoringsacties gemiddeld ruim 300 stuks afval per 100 meter rivieroever. Dit aantal moet fors omlaag. De toeslag moet niet worden afgeschaft, maar de overheid moet met veel meer duidelijkheid komen: voer een minimum toeslag in van 25 cent voor plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen.

 

Impact van plastic wegwerpproducten

Dagelijks gooien we in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Dat zijn er circa 7 miljard per jaar alleen al in ons land! Een gigantisch aantal en helaas komt hiervan een deel in het milieu terecht. Het afschaffen van de plastictaks zou een enorme stap terug zijn in de noodzakelijke omslag van wegwerpplastic naar hergebruik. Dit moeten we echt niet willen.

 

25 cent in plaats van 1 cent

Uit onderzoek blijkt juist dat een toeslag wel werkt, maar dan moet er wel een duidelijk bedrag aan verbonden zijn. Een beker voor 1 cent slaat inderdaad nergens op. Dat voelt niemand. Met een minimum van 25 cent is dat wel het geval.

Maar hiermee zijn we er nog niet. Een volgende stap is om met ondernemers samen naar daadwerkelijke hergebruiksystemen toe te werken. Willen we toe naar een circulaire economie dan moet iedereen zijn steentje bijdragen.

 

Gerelateerd nieuws