Wegwerpplastic wordt aangepakt, maar het gaat nog niet ver genoeg

27 juni 2023

Deel dit artikel

Vanaf 1 juli zijn er nieuwe regels met betrekking tot wegwerpplastic. Als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, zul je extra moeten betalen voor wegwerpverpakkingen die (deels) van plastic zijn gemaakt. Ondernemers mogen vanaf die datum geen gratis verpakkingen meer aanbieden, zoals de bekers voor koffie onderweg of de plastic bakjes bij de snackbar. Deze nieuwe maatregelen zijn het gevolg van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben tot doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen, evenals het bevorderen van hergebruik en recycling van plastic

Schone Rivieren onderzoekers vinden veel wegwerpplastic in de natuur

Bij Schone Rivieren zijn we verheugd dat deze regeling voor wegwerpplastic eindelijk ingevoerd wordt. Alleen al in Nederland worden er dagelijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid die slechts één keer zijn gebruikt, waarvan een groot deel in de natuur belandt. Dit probleem wordt al jaren door onderzoekers van Schone Rivieren gesignaleerd. Tijdens het voorjaarsonderzoek van 2021 vonden vrijwillige onderzoekers van Schone Rivieren zo’n 1.800 wegwerpbekers langs de oevers, wat neerkomt op gemiddeld 3 bekers per 100 meter. Naar aanleiding daarvan lanceerde Schone Rivieren een bewustwordingscampagne tegen gratis wegwerpbekers.

 

 

Wegwerpplastic wordt nu aangepakt, maar het gaat nog niet ver genoeg. Joost Barendrecht, projectleider bij Schone Rivieren, benadrukt: “Schone Rivieren heeft al in 2021 opgeroepen tot een verbod op gratis wegwerpbekers met de to go-campagne.  We zijn blij dat dit verbod er nu komt, maar wat ons betreft mag het nog wel een stap verder gaan.  We pleiten bijvoorbeeld voor een minimumprijs van € 0,25 voor een wegwerpbeker, in plaats van dat ondernemers zelf de prijs mogen bepalen.” 

Daarnaast willen we verdere stimulering van statiegeldsystemen, zodat hergebruik daadwerkelijk de norm wordt voor alle voedsel- en drankverpakkingen. Ook zijn er nog te veel manieren om met andere vormen van wegwerpverpakkingen de regels te omzeilen. Zo vallen zakjes en wikkels (flexibele verpakkingen) nog niet onder de regels, wat kan leiden tot een toename van producten in deze vorm. Dit is zorgelijk, omdat snoep-, snack- en chips verpakkingen elk jaar hoog scoren op onze lijst van meest gevonden plastic items op Nederlandse rivieroevers.

Hergebruik moet de norm worden

Vanaf 1 juli za l je extra moeten betalen voor plastic wegwerpverpakkingen bij het afhalen of laten bezorgen van eten. Beter is om je eigen herbruikbare verpakking mee te nemen. Schone Rivieren streeft ernaar hergebruik tot de norm te maken. Dus ga de uitdaging aan om geen voedsel of drank meer te kopen in plastic wegwerpverpakkingen. Dit kan op meer plaatsen dan je denkt. Bijvoorbeeld op de markt, bij snackbar of afhaalrestaurant, bij groentewinkels of de bakker. Ook bij steeds meer supermarkten kan je met herbruikbare verpakkingen je inkopen doen en er zijn zelfs wegwerp-verpakkingsvrije winkels. Daarnaast zijn er voor veel wegwerpartikelen plasticvrije alternatieven. 

Ook op de campagne website van Supporter van Schoon vind je tips om bij te dragen aan het verminderen van afval. Laat je inspireren door  de andere Supporters van Schoon en ontdek wat jij nog meer kunt doen om afval te verminderen. Deel jouw verhaal en inspireer anderen om ook minder single use plastics te gebruiken. Deel bijvoorbeeld deze post of dit artikel. 

Vinden we nu minder plastic in de rivieren?

Het verbod op gratis wegwerpbekers is vergelijkbaar met het verbod op gratis plastic tasjes in 2016. Dit heeft geleid tot een vermindering van het verbruik met meer dan 70%, ondanks het feit dat een tasje maar enkele centen kost. Onderzoek door CE Delft toont aan dat een verplichte vergoeding van € 0,25 voor een wegwerpbeker hoog genoeg lijkt te zijn om gedragsverandering te bewerkstelligen. Met een verplichte bijdrage op wegwerpbekers komt onze droom, een plasticvrije rivierdelta in 2030, een stap dichterbij. Het Schone Rivieren onderzoek dat in het najaar van 2023 wordt voortgezet, zal uitwijzen of we in de komende jaren een verschil zullen zien in de hoeveelheid gevonden plastic langs de rivieroevers. 

Gerelateerd nieuws