Wereld toiletdag: Let jij op wat je door de wc spoelt?

14 november 2022

Deel dit artikel

Dagelijks spoelen we zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas worden ook zaken die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en wattenstaafjes. Via riool overstort komen deze producten direct in ons oppervlaktewater terecht. Het doorspoelen van sanitaire wegwerpproducten dragen daarmee direct bij aan het plastic afval probleem in onze rivieren.

De effecten zijn duidelijk zichtbaar in de resultaten van het Schone Rivieren onderzoek. Langs de rivieren wordt ieder jaar veel sanitair afval aangetroffen. In de meest recente meting (voorjaar 2022) werden sanitaire wegwerpproducten op 23% van de rivieroevers zijn aangetroffen. Vochtige doekjes worden met een gemiddelde van 3 stuks per 100 meter gevonden en staan op plaats 13 van de top 15 van meest gevonden afval langs de rivieren. Maandverband wordt op 11% van de oevers gevonden, met gemiddeld 2 stuks per 100 meter. Bekijk de resultaten van de voorjaarsmeting 2022 hier.

 

Wereld Toiletdag

Daarom doen de waterschappen in de opmaat naar Wereld Toiletdag op 19 november de oproep: spoel alleen de 3 P’s door: poep, plas en (wc-)papier! Wereld Toiletdag is internationaal in het leven geroepen om het belang van een goed werkende wc en riolering te benadrukken. Kijk op waterschappen.nl voor meer informatie over deze dag.

Wil jij graag bijdragen aan schoon water, maar wet je niet goed hoe? Thuis kan je echt al veel doen. Bijvoorbeeld door goed te letten op wat je doorspoelt. Benieuwd wat jij bijdraagt aan schoon en voldoende water? Doe de Waterbazencheck op de website. Hoe goed scoor jij?

infographic sanitair afval

Gerelateerd nieuws