World Cleanup Day 2020

22 september 2020

Deel dit artikel

Zaterdag 19 september was het zover: World Cleanup Day 2020! Over de hele wereld hebben vele mensen die dag de handen uit de mouwen gestoken om zwerfafval op te ruimen. Zo ook langs de Nederlandse rivieren. 

Plastic was opnieuw het meest gevonden materiaal. Vorig jaar vormde het nog 61% van alle materiaalsoorten, dit jaar zelfs 74%! In totaal werden tijdens World Cleanup Day in Nederland ruim 127.000 stuks zwerfvuil geregistreerd. Zie hier alle resultaten van World Cleanup Day 2020.

De dag werd afgetrapt met een livestream op Facebook door Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en gelauwerd met de Politieke Pluim van Plastic Soup Foundation. Hij vertelde waarom het plasticprobleem hem zo aan het hart gaat: ‘Ik ben net grootvader geworden en tegen de tijd dat mijn kleinzoon mijn leeftijd zou hebben, zou er meer plastic in de zee zijn dan vis. Dat kunnen we ons niet veroorloven!’

Duizenden vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag opgeruimd langs de Nederlandse rivieroevers. Zo vonden Maarten Kerkhof en Tessa Rietveld in Lexmond langs de Lekoever onder meer een vol blikje cola, 1740 sigarettenpeuken en grofvuil naast de rivier. In Amsterdam werd de opruimactie langs ’t IJ gecombineerd met een Schone Rivieren expeditie. In Limburg werden onder de vlag Maas Cleanup met 5.000 vrijwilligers en het bedrijfsleven de oevers van de Maas opgeruimd.

Hieronder vind je een foto impressie van World Cleanup Day 2020:

Foto impressie World Cleanup Day 2020

Gerelateerd nieuws