Zwolle Schoon: Leerlingen presenteren oplossingen zwerfafvalprobleem

11 juni 2024

Deel dit artikel

In de week van woensdag 7 tot en met 14 februari hebben leerlingen van de Lassus Campus in Zwolle een indrukwekkende opruimactie georganiseerd: Zwolle Schoon. Tijdens deze week streefden de 1200 leerlingen ernaar om heel Zwolle schoon te maken. De leerlingen wilden positieve impact maken met dit project en mensen aansporen om de stad schoon te maken én te houden.

Grote opruimactie

Onder leiding van Marloes Heebing en Gooitske Zijlstra van het projectteam Schone IJssel, hebben op maandag 12 februari meer dan 500 leerlingen in twee shifts ontzettend veel zwerfafval verzameld en gedocumenteerd. Want meten is weten! Het meten van de samenstelling het afval werd als bijzonder waardevol gezien door de docenten van Lassus Campus, en werd daarom nog toegevoegd aan het project.

Onderzoeksgroep Zwolle Schoon

Na de opruimweek werd een onderzoeksgroep opgericht bestaande uit zeven leerlingen uit 4 Havo en 5 Atheneum. Deze leerlingen analyseerden het verzamelde afval door foto’s te maken en deze te uploaden in het ZwerfAfvalKompas. Hierbij werd de locatie van het afval opgeslagen, waardoor duidelijk werd wat waar gevonden is. Elk stuk afval werd gelabeld en gecategoriseerd om een goed overzicht te krijgen van alles wat verzameld was. Uit deze analyses bleek dat bepaalde afvalsoorten vaker voorkwamen dan andere, namelijk bouwmateriaal, rookgerelateerde materialen, en vuurwerkafval.

Presentatie aan de Gemeenteraad

De leerlingen hielden het niet alleen bij onderzoek. Op maandag 10 juni presenteerde een groep leerlingen uit het Zwolle Schoon Onderzoeksteam hun bevindingen tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zwolle. Ze droegen mogelijke oplossingen en adviezen aan en vroegen de gemeente om actie te ondernemen. Hun aanbevelingen aan de gemeenteraad waren:

  • Oplossing 1: Verplicht opruimen van bouwafval en dit opnemen in de vergunning (zoals in Kampen).
  • Oplossing 2: Landelijk verbod op sigarettenfilters en dit aankaarten bij Den Haag.
  • Oplossing 3: Landelijk of Europees verbod op plastic in vuurwerk en een verbod op schadelijke stoffen.

Bekijk de livestream van het inspreekmoment van minuut 04:30 tot minuut 18:10 op de website van gemeente Zwolle.

Reactie van de Gemeenteraad

Na de presentatie stelden raadsleden van onder andere D66, Partij voor de Dieren en Volt geïnteresseerde vragen aan de leerlingen. Het Zwolle Schoon Onderzoeksteam heeft de gemeenteraad gevraagd om vóór 10 juli te reageren of en hoe zij gaan helpen deze zwerfafvalproblemen op te lossen.

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Jongeren in actie voor een Schone IJssel

Wil jij ook een verschil maken voor onze geliefde IJssel en werken aan een plasticvrije, schone toekomst? In juni 2025 organiseert Schone IJssel de Jongerentop IJssel, een platform waar jongeren tussen de 15 en 25 jaar het voortouw nemen in het bespreken en oplossen van de uitdagingen rondom een schone, plasticvrije IJssel. Het is nog mogelijk je aan te melden! 

 

 

Gerelateerd nieuws