Carola en Danielle Winter

Carola en Danielle Winter

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om onderzoeker te zijn bij Schone Rivieren?

Carola: Wij vinden het project heel belangrijk, omdat je met Schone Rivieren monitort wat je vindt. Daarmee kan je echt een verschil maken. Daarnaast kan je ook aantonen dat er écht iets moet veranderen naar aanleiding van de hoeveelheid items die we vinden.

Danielle: Het is ook belangrijk om te bekijken waar het allemaal vandaan komt zodat het hopelijk bij de bron wordt aangepakt en het niet steeds weer terugkomt.

Wat zijn de gekste objecten die jij tot nu toe bent tegengekomen tijdens het onderzoek?

Carola: Nou, wij hebben echt wel erg vreemde objecten gevonden. Bij ons eerste onderzoek hebben wij een flashlight gevonden en een vibrator! En ook nog schoenen.

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom?

Carola: ik zou Willem-Alexander wel een keertje mee willen nemen als officiële “watermanager”. Ik vraag me af of hij zich bewust is van wat er allemaal blijft hangen op die oevers.

Waar wil je de politiek toe oproepen?

Carola: Het is natuurlijk best gek dat wij aan de oever staan te tellen wat er zoal ligt en dat er een paar 100 meter verder bedrijven dagelijks granulaat korrels afstorten in de rivier. Als we niet zo’n positief clubje waren, zouden we de hele dag huilen.

 Wat zou je zelf graag anders willen doen (maar lukt nog niet)?

Carola: als we het hebben over duurzamer leven zou ik zelf wel willen kijken naar vervoer. Ik rijd zelf op benzine. Ik zou het liever anders doen, maar ik weet ook niet zo goed of een elektrische auto een veel betere keuze is.

Heb je nog tips voor mede-rivierafvalonderzoeker?

Carola: Nou, ik denk vooral op deze voet doorgaan. Als ik zie wat er allemaal bereikt is de afgelopen jaren, sinds wij ons hebben aangesloten bij Schone Rivieren.. Het is echt als een olievlek verspreid. Daarom denk ik dat wij gewoon op deze voet verder moeten gaan. Vooral doorgaan!

Heb je nog aanvullende tips, verhalen of toelichtingen?

Danielle: Onze ouders leerden ons dat de grootste bosvarkens mensen zijn. Ik zou wel graag toelichten dat het goed zou zijn als mensen van jongs af aan al leren dat je niet zomaar dingen op straat moet gooien. Ook is het goed om te leren dat de natuur belangrijk is. Ik geloof echt dat dat het verschil maakt, dat je dit aan je kinderen doorgeeft. Een betere wereld begint bij je kind!

Tekst: Jenna Vaisman, foto: Marlies van Zetten