Henk van Griensven

Henk van Griensven

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om onderzoeker te zijn bij Schone Rivieren?

Ik ben betrokken bij het Schone Rivieren project omdat ik hoop op deze manier het grote plasticprobleem, waar wij nu last van hebben in deze tijd, mede in kaart te brengen. Er moet echt iets gebeuren met dit probleem (consumptie plastic, recreatie plastic en het industriële plastic). Nederland en Europa zijn grote bijdragers aan de vervuiling van de wereldzee. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor het milieu, maar ook voor onze kinderen. Ik ben daarom erg blij dat ik via Schone Rivieren actief met dit onderwerp aan de slag kan.

Wat zijn de gekste objecten die jij tot nu toe tegengekomen bent tijdens het onderzoek?

Ik ben altijd verbaasd over hoeveel verpakkingen ik tegenkom. Bijvoorbeeld, als je kijkt naar vandaag, zijn wij zelfs tuinaarde verpakking tegengekomen op de rivieroever!  Ik ben inmiddels zoveel troep langs de rivieren tegengekomen. Onderdelen van autos, matrassen, noem maar op.

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom?

Ik zou graag de Koninklijke Familie mee willen nemen. Zij zijn grootgebruikers gezien hun inkomen.

Waar wil je de politiek toe oproepen?

Het is zeer belangrijk dat elke burger bewust is van de vervuiling die hij of zij teweegbrengt. Maar nog belangrijker dat de politiek grote maatregelen gaat nemen in Nederland om plasticverbruik terug te dringen. Niet alleen maar met mooie containers waarin je het moet scheiden, maar ook door andere veranderingen, waar komt het plastic aan het einde van het verhaal namelijk terecht? Verbrand in Polen of in Maleisië? Dat moet anders.  

Wat zou je zelf graag anders willen doen (maar lukt nog niet)?

Ik zou zelf graag plasticvrije zuivelproducten willen gebruiken. Dit is momenteel niet mogelijk. Ik zou het heel fijn vinden als dat wél mogelijk wordt.

Heb je nog tips voor mede-rivierafvalonderzoeker?

Het is erg belangrijk dat iedereen weet dat alle kleine beetjes helpen!

Heb je nog aanvullende tips, verhalen of toelichtingen?

Ik heb zo veel verhalen en de natuur is zo wonderschoon. Ook tijdens het opruimen van afval kom je nog steeds veel mooie natuur tegen om je heen. Het is overal prachtig, zelfs als je jouw huis uitloopt!

Geïnteresseerd in Schone Rivieren? Meer informatie over hoe jij ook mee kan doen is te vinden via www.schonerivieren.org/doemee

Tekst: Jenna Vaisman
Foto: Marlies van Zetten