Ivonne Pater

Ivonne Pater

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om onderzoeker te zijn bij Schone Rivieren?
Ik vind het belangrijk dat consumenten én producenten beseffen wat er gebeurt met het afval. Door dit in beeld te brengen met Schone Rivieren, komt er hopelijk meer besef over wat we met z’n allen aan het doen zijn. Als we zo doorgaan, gaat het niet goed met de aarde.

Van belang is dat bedrijven aangespoord worden om minder verpakkingen te gaan gebruiken en/of processen in het bedrijf te wijzigen om te voorkomen dat er afval in de rivieren verdwijnt. Daarnaast was, en ben ik nog steeds, nieuwsgierig naar wat we allemaal zouden kunnen aantreffen.

Wat zijn de gekste objecten die jij tot nu toe tegengekomen bent tijdens het onderzoek?
Het meest vreemde was toch wel een wc-borstel. Zoiets verwacht je eigenlijk niet. Maar we komen van alles tegen! Denk aan heel veel plastic (vaak ondefinieerbaar), piepschuim, pennen, sigarettenfilters, wattenstaafjes, een deurtje van een kastje, enzovoort. In het najaar vinden we een stuk minder afval op ‘ons’ traject. Dit komt omdat anderen deze dan al deels hebben schoongemaakt. Nurdles vinden we weinig op ons traject.

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom?
Ik zie de jeugd bij mij in het dorp regelmatig afval op straat gooien. Ze hebben geen idee waar hun afval daarna terechtkomt.

Waar wil je de politiek toe oproepen?
Er is geen ‘planeet b’: we moeten zuinig zijn op onze aarde, bijvoorbeeld door plantaardig te eten. Ook de politiek is daarbij nodig: ik zie graag dat zij zich inzetten om de productie van plastic een halt toe te roepen en vervuilers aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het verbieden van plastic ballonnen, bijvoorbeeld. Ook vind ik dat ze bedrijven moeten aanspreken om zo min mogelijk plasticafval te gebruiken.

Tijdens Schone Rivieren Inspireert vorig jaar sprak Li An Phoa. Zij zet zich in voor drinkbare rivieren in Nederland. Dat zou eigenlijk toch wel heel mooi zijn; als we in de toekomst kunnen drinken uit onze rivieren.

Wat zou je zelf graag anders willen doen (maar lukt nog niet)?
Zelf vind ik het erg moeilijk om zo min mogelijk producten met plastic te kopen. Het word je eigenlijk onmogelijk gemaakt. Loop maar eens in een supermarkt en probeer geen plastic (of andere onnodige afvalverpakkingen) te kopen: dat is eigenlijk een onmogelijke missie. Zelfs broccoli en komkommer zitten in plastic!

Tegelijkertijd zie ik veel veranderen. Shampoobars worden normaler en er zijn steeds meer producten die geen microplastics bevatten. Dat gaat de goede kant op!

Heb je tips voor mede-rivierafvalonderzoekers?
Tips heb ik niet, maar zelf vind ik het handig om laarzen aan te hebben als ik op pad ga voor Schone Rivieren. Dan kun je goed langs de waterlijn lopen. Handschoenen zijn ook handig om de viezigheid op te rapen.

Tekst: Jenna Vaisman, foto: Marlies van Zetten