Karin Verhoef

Karin Verhoef

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om vrijwilliger te zijn bij het Schone Rivieren project?

Ik denk altijd eerst aan het milieu, de natuur en de dieren. Het plastic komt allemaal in de oceaan of op de bodem van de rivier terecht. Dieren zien dan plastic of piepschuim en denken dat het eten is. Als je dan dode dieren ziet met plastic in hun mondjes of maag – daarom doe ik mee bij Schone Rivieren. Daarbij is het voor mensen ook goed als de omgeving schoon is. 

Wat zijn de gekste objecten die je tot nu toe tegengekomen bent tijdens het onderzoek?

Het gekste wat ik ben tegengekomen zijn plastic katheters. Deze gooien mensen gewoon uit de auto met de urine er nog in – dat snap ik echt niet. In de uiterwaarden vind ik veel wegwerp BBQ’s, ballonnen met ‘Happy birthday’ en plastic confetti. Verder zie ik dingen zoals gebruikte luiers, condooms, maandverband en pilstrippen. Ik registreer het allemaal in de Litterati app.  

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom?

Ik zou graag mensen meenemen die dingen uit hun auto gooien, zonder dat ze zich realiseren wat er vervolgens mee gebeurt. Of mensen die dan het idee hebben dat de gemeente het wel opruimt. Er ligt nu zoveel afval: als je eenmaal begint met opruimen kom je zo op 100 items. Ik hoop dat als het schoner is mensen minder geneigd zijn om hun eigen vuil zomaar weg te gooien. 

Waar wil je de politiek toe oproepen?

Er wordt altijd gezegd dat we de vervuilers – oftewel de fabrikanten – moeten aanpakken, maar ik denk dat het vooral om het gedrag van mensen gaat. Mentaliteits -en gedragsverandering is het allerbelangrijkste. Apps zoals Litterati, waar je afval in registreert, kunnen hierbij voor bewustwording zorgen. 

Wat zou je graag anders willen doen (maar lukt nog niet)?

Wij doen, naar ons idee, zelf veel voor het milieu. Wij gebruiken zonnepanelen, vangen regenwater op (15.000 liter!) en pakken zoveel mogelijk de fiets. Daarbij eten we vegetarisch en streven we ernaar om veganistisch te eten. Het is een leefstijl.   

Heb je nog tips voor mede-rivierafvalonderzoekers?

Het mooie aan deze interviews vind ik dat je kunt lezen wat de motivatie is van andere onderzoekers. Als vrijwilliger ben je vaak een eenling en het is heel interessant om te zien hoe ieder het op zijn eigen manier doet. 

Heb je nog aanvullend advies?

Mijn tip is: als je afval ziet liggen en je kunt het oprapen, neem het mee! Ook is het indrukwekkend om de Litterati app te gebruiken. Het is gemakkelijk en kost weinig moeite: je maakt een foto van het afval, geeft aan wat voor soort afval het is (‘taggen’) en de app vult het verder allemaal zelf in. Met de app is het oprapen echt een stuk leuker, het wordt een soort sport. En het geeft je een duidelijk doel: data verzamelen. 

Geïnteresseerd in Schone Rivieren? Meer informatie over hoe jij ook mee kan doen is te vinden via www.schonerivieren.org/doemee

Tekst: Jenna Vaisman
Foto: Marlies van Zetten