René van der Kruk

René van der Kruk

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om vrijwilliger te zijn bij het Schone Rivieren project?

Ik vind het vooral interessant dat Schone Rivieren een heel landelijk project is. Hierdoor kun je veel informatie verzamelen om te gebruiken voor (mogelijk) toekomstig beleid. De inzichten zijn waardevol en daar draag ik graag aan bij. Ook is het leuk om andere mensen te ontmoeten met dezelfde ideeën, idealen en denkbeelden. Voordat ik het Schone Rivieren initiatief tegenkwam twee jaar geleden, was ik al redelijk lang betrokken bij allerlei cleanups. Ik was onder andere betrokken bij de cleanups vanuit mijn werkzaamheden voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Het is goed om overal op te ruimen als dat mogelijk is. Natuurlijk is het toch het beste als afval wordt voorkomen, door het niet achter te laten in publieke ruimtes. 

Wat zijn de gekste objecten die je tot nu toe tegen bent gekomen tijdens het onderzoek?

Ik kom altijd veel plastic en flesjes tegen natuurlijk. Een van de gekkere dingen die ik ben tegengekomen is een bouwlamp. Ook vind ik wel eens scheerapparaten naast de camping. 

Scheermesje (links) en bouwlamp (rechts) (bron: René van der Kruk)

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom?

Het zou leuk zijn om een collega of iemand van de afdeling van mijn partij (PvdD) mee te nemen. Wellicht dat zij er enthousiast van zouden worden. 

Waar wil je de politiek toe oproepen? 

Het belangrijkste is natuurlijk dat er veranderingen komen in de omgang met afval. Bijvoorbeeld dat er statiegeld komt voor flesjes en blikjes, maar daar zijn we nu eigenlijk te laat mee. Het toont wel aan hoe machtig de lobby is van de supermarkten. Supermarkten kunnen samen met de producenten een hele belangrijke rol spelen om te voorkomen dat er te veel onnodig afval geproduceerd wordt. Het is daarbij natuurlijk ook wel van belang om het bederven van voedsel te voorkomen door het goed te verpakken. Ik zou pleiten voor het gebruik van zo min mogelijk en zo duurzaam mogelijk materiaal. Dat zorgt ervoor dat er circulariteit in de materialen komt en er zo min mogelijk materiaal in de natuur terecht komt. 

Heb jij zelf dingen die beter zou willen doen?

Niet echt, wat wij nu doen is heel nuttig allemaal. Ik denk dat we de onderzoeksresultaten van Schone Rivieren heel krachtig neer moeten gaan zetten bij de politiek en de supermarkten.  

Heb je nog tips voor mede-rivierafvalonderzoekers?

Mijn belangrijkste tip is rekening houden met waar je terecht komt. Wij hadden een camping aan de Lek en het was vol met struiken en doornstruiken. Het zou goed zijn om door te geven hoe dat terrein er uit ziet, zodat afvalonderzoekers zich goed kunnen voorbereiden op de situatie.

onderzoeker

Onderzoeker René turft het verzamelde afval (bron: René van der Kruk)

Wil jij je ook inzetten voor Schone Rivieren? Lees hoe jij ook mee kan doen op www.schonerivieren.org/doemee

Tekst: Jenna Vaisman
Portretfoto: Marlies van Zetten