Sarina Uilenberg

Sarina Uilenberg

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om onderzoeker te zijn bij het Schone Rivieren project?

“Schone Rivieren gaat op zoek naar de bron van de vervuiling en zorgt er voor dat er data verzameld wordt. Ik vind het belangrijk dat er iets gedaan wordt met de data en het spreekt mij aan dat Schone Rivieren vervolgens het gesprek met de bronnen aangaat.”

Wat zijn de gekste objecten die jij tot nu toe tegengekomen bent tijdens het onderzoek? 

“Ik heb tot nu toe een paar gekke dingen gevonden; zoals een vies stomazakje, een badeendje en een speelgoedtelefoon.”

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom? 

“De Gouverneur van de Koningin, Theo Bovens of Burgermeester Annemarie Penn – Te Strake van Maastricht! Het is belangrijk dat ze zien wat de problematiek is. Dat zou hen helpen met het voorbereiden en opzetten van een beter afvalbeleid.

Waar wil je de politiek toe oproepen?

“Doe wat! Regelgeving en handhaving zijn nodig om het afval- en plasticprobleem aan te pakken. Helaas doet het bedrijfsleven nog niet genoeg uit zichzelf (met wat uitzonderingen).”

Wat zou je zelf graag anders willen doen (maar lukt nog niet)?

“Ik zou graag mijn plasticgebruik willen verminderen. Ik doe het stapje voor stapje en dat is ook prima. Ik zou op zich wel iedere dag willen opruimen maar daar heb ik de tijd niet voor dus dat moet ik loslaten.”

Heb je nog tips voor mede-rivierafvalonderzoekers?

“Deel wat je doet, zoals de Zwerfinator doet. Deel de opmerkelijke dingen, laat ze zien! Mensen hebben er namelijk soms geen idee van wat er allemaal in de rivieren ligt. Die denken het ziet er schoon uit. Maar als je uiteindelijk gaat kijken vind je ontzettend veel rommel. Dus laat het gewoon zien en op een leuke manier; maak er bijvoorbeeld een kunstwerkje van.”

Tekst: Jenna Vaisman, foto: Marlies van Zetten