Tineke Honkoop

Tineke Honkoop

Onderzoeker

Waarom vind je het belangrijk om onderzoeker te zijn bij Schone Rivieren?

Ik ben al langere tijd betrokken bij de Zwerfvuil Ambassadeurs; een groep van 80 mensen die maandelijks vuilnis opruimt in het dorp Lopik. Deze groep is twee jaar geleden opgericht en ik heb mij hier samen met Karin Verhoef bij aangesloten. Karin kwam daarna met het verzoek om ook rivierafvalonderzoeker te worden bij Schone Rivieren, dit vond ik een logisch vervolg. 

Ik ben namelijk ook redacteur bij WBL (Werkgroep Behoud Lopikerwaard), een tijdschrift dat 40 jaar geleden is begonnen hier in de polder. Het werk dat ik doe bij Schone Rivieren sluit goed aan bij de doelstellingen van WBL.

Wat zijn de gekste objecten die jij tot nu toe tegengekomen bent tijdens het onderzoek?

Wij vinden voornamelijk veel speelgoed. Ook hebben we een keer een halve surfplank gevonden.  

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht en waarom?

Ik zou graag een keer iemand meenemen die er geen moeite mee heeft om zijn of haar afval achter te laten in het gebied. Het is een mooie plek waar mensen volop recreëren en barbecueën. Maar er zijn helaas best wat mensen die van alles laten liggen, omdat ze denken “het was leuk, maar dat opruimen is niet mijn ding”. Ik zou deze mensen graag laten zien hoe lang afval blijft liggen, wat het effect is van hun acties en waarom het dus zo belangrijk is om je afval mee te nemen.

Waar wil je de politiek toe oproepen?

Het zou fantastisch zijn als de politiek bepaalde afvalitems zou verbieden, zoals bijvoorbeeld plastic wikkels rondom snoepgoed. Deze plastic wikkels waaien heel makkelijk weg en zijn helemaal niet nodig. Er zijn al genoeg duurzame alternatieven bedacht.

We vinden ook veel plastic wikkels van sigarettenpakjes. Zijn dit soort wikkels nou echt nodig? Het is belangrijk dat we een aantal dingen gaan verbieden zoals overdreven verpakkingen.

Wat zou je graag anders willen doen maar lukt misschien niet?

Helaas word je soms moedeloos van alle plastic verpakkingen. Met vrienden hadden we een ‘borrelbox’ besteld, alles in de box was verpakt in plastic. Het deed pijn aan mijn hart.

Ik probeer er wel op te letten, bijvoorbeeld in de supermarkt. Maar je ontkomt er helaas niet altijd aan.

Is er nog iets dat je graag wil delen?

Wij hebben genoteerd dat er nu weinig recreatie materialen waren. In de winter ligt er minder recreatieafval wat logisch is. Echter hebben we wel veel verpakkingsmateriaal gevonden die we niet meer konden identificeren. 

Het zou interessant zijn om vaker in het jaar onderzoek te doen. Nu monitoren we twee keer per jaar, in het voor- en najaar. Zelf zou ik ieder seizoen willen kijken wat voor effect dit heeft op het afval in de rivieren. Na de overstromingen laatst in het zuiden kwam er veel vuil in de rivieren terecht. Interessant om te kijken welk effect dit heeft op bijvoorbeeld de Lek. Wellicht een keer extra monitoren is dan misschien wel nuttig.

Geïnteresseerd in Schone Rivieren? Meer informatie over hoe jij ook mee kan doen is te vinden via www.schonerivieren.org/doemee

Tekst: Jenna Vaisman, foto: Marlies van Zetten