FAQ Oplossen

 • Wat zijn oplossingen voor het zwerfafvalprobleem? 
  Het zwerfafvalprobleem vraagt om een doelgerichte bronaanpak. Hierbij is actie nodig onder verschillende groepen: overheden, bedrijfsleven en consumenten. Wet- en regelgeving, concrete maatregelen en handhaving zijn nodig om vervuiling te voorkomen. Herbruikbare verpakkingen, afbreekbare materialen en het terugdringen van wegwerpplastics zorgen voor minder zwerfvuil. Prikkels die gewenst gedrag stimuleren, zoals statiegeld op kleine flesjes en blikjes, zijn hier een belangrijk hulpmiddel bij. Door verder minder plastic te gebruiken, zoveel mogelijk her te gebruiken, goed weg te gooien en te scheiden, kan iedereen bijdragen aan plasticvrije rivieren. Wil je zelf kijken hoe je in jouw buurt kan helpen het zwerfafvalprobleem aan te pakken? Leer dan hier hoe je impact kunt maken in jouw gemeente.
 • Wat kan ik als consument doen? 
  Wat leuk dat je zelf aan de slag wilt om het plastic probleem tegen te gaan. Als consument kun je minder wegwerpplastic kopen, bij je supermarkt of restaurant vragen of producten in jouw eigen zakje of bakje mogen en vragen om het toevoegen van plastic vrije alternatieven aan het winkel assortiment. Met de app My Little Plastic Footprint leer je waar je in jouw dagelijks leven alternatieven voor plastic kunt vinden! Ook hebben we een handleiding ontwikkeld om meer impact te maken in jouw omgeving en gemeente.
 • Wat kan ik als bedrijf doen? 
  Bedrijven kunnen veel impact maken, zowel in productie als in transport, om plasticvervuiling te voorkomen. Neem jouw productieketen onder de loop en kijk waar je de kring van plastic kunt sluiten. Ook innovatie op gebied van herbruikbare materialen, plastic vervangen voor afbreekbare materialen en bewustwording van de consument kunnen het verschil maken! Sluit je aan bij de Schone Rivieren alliantie om je acties in de strijd tegen plastic meer impact te laten hebben!
 • Wat kan ik als gemeente doen? 
  Ga als gemeente op plasticdieet! Kan de gemeente plasticvrij worden door geen wegwerpplastic aan te bieden bij evenementen en bijeenkomsten. Als gemeente kun je je aansluiten bij de Schone Rivieren alliantie. De gemeente kan een sleutelrol spelen in het handhaven van bedrijven die plastic laten rondslingeren maar ook om bewustwording te creëren bij inwoners en op recreatieplekken. Ook hebben we een handleiding ontwikkeld om meer impact te maken in jouw omgeving en gemeente.