Programma

Programma Schone Rivieren Inspireert 2022

13.15 uur            Digitale Inloop
13.30 uur           Opening en welkomstwoord

13.45 uur           Keynote: Plastic Soup Surfer Merijn Tinga
Merijn geniet als plastic warrior op z’n surfboard inmiddels van landelijke bekendheid en komt vertellen over zijn strijd tegen plastic afval: van voor- en tegenspoed tot leerpunten.

14.15 uur            Ontmoeten + korte pauze
14.25 uur            Workshops – ronde 1
15.10 uur            Pauze 
15:20 uur            Schone Rivieren: Stand van Zaken en Toekomst
15:50 uur            Ontmoeten + korte pauze
16.00 uur            Workshops – ronde 2
16.45 uur            Afsluiting


Workshops

Tijdens Schone Rivieren Inspireert kun je kiezen uit de volgende workshops. Deelnemers krijgen op 11 januari een mail waarin zij hun voorkeur kunnen doorgeven.


1. Plastic op de lokale politieke agenda – Job van den Assem (Lowlander Project)

Op 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een goed moment om het tegengaan van plastic gebruik en vervuiling op de politieke agenda te zetten. Daarom organiseren we in februari en begin maart een Schone Rivieren verkiezingscampagne in aantal gemeenten. We organiseren opruimacties met politici, analyseren afval op het gemeentehuis en gaan in gesprek met politieke partijen over beleid dat ze op kunnen nemen in het collegeakkoord. Tijdens deze workshop hoor je meer over de plannen, hoe jij ook mee kan doen en hoe we dit samen tot een groot succes kunnen maken.

2. Datagericht zwerfafval opruimen, zo doe je dat! – Peggy Blaauw en Marloes Heebing (GoClean)

Waar, hoeveel en wat voor soort zwerfafval ligt er in jouw omgeving? Dit zijn vragen die gesteld moeten worden om te komen tot een bronaanpak. Deze vragen kunnen beantwoord worden door te werken volgens de ViVaVo methode van GoClean. ViVaVo staat voor Vinden, Vastleggen en Voorkomen. Tijdens de workshop wordt uitgebreid ingegaan op het belang van dataregistratie van zwerfafval, de manier waarop dit gedaan kan worden, hoe jijzelf hieraan een bijdrage kan leveren en wat heeft de data al gebracht. Meten is weten. Wees de verandering en zet je ook in om zicht te krijgen op zwerfafval.

3. Duik in de wereld van plastic – Harmen Spek (Plastic Soup Foundation)

Plastic is een fantastisch materiaal met ongekende eigenschappen en productiemogelijkheden. Bijna iedereen heeft wel vragen over plastic omdat we steeds meer lezen over de problemen en gevolgen van plastic in het milieu en omdat we de hele dag door in contact staan met diverse plastic producten. De belangrijkste vraag is dan misschien wel: ‘wat voor consequenties heeft het materiaal voor het milieu en onze gezondheid?’ Onderwerpen die Harmen voorbij laat komen tijdens zijn presentatie: Wat is plastic en hoe is het ontstaan? Waarom zijn we er inmiddels zo verslaafd aan zonder het echt te beseffen? Hoe groot is de wereldwijde plasticproductie en wat heeft dat voor consequenties op het gebied van afval. Kunnen we het materiaal nu wel of niet goed recyclen? En hoe zit het eigenlijk met bioplastics?

4. Dwars op het landschap – Peter-Frans de Graaf

Kunstenaar en docent Peter-Frans de Graaf stipt in een workshop het concept natuur en landschap aan via oude en hedendaagse meesters, maar ook via zijn eigen werk. Dat werk kan je in één zin samenvatten als: ‘dwars op het landschap’. Hij is geïnspireerd door en becommentarieert het Hollandse landschap en zeker ook de IJssel. Hij gaat in op de geschiedenis van het landschap, het nut van dwars denken en doet een voorzet voor de toekomst.

5. Lokaal in Actie – Anne Land en Liselotte Rambonnet (Universiteit Leiden)

Van statiegeldbekers tot plasticvrije terrassen, in Leiden pakken we de vervuiling bij de bron aan. Doordat we gegevens verzamelen over het afval in de grachten hebben we een sterk verhaal! Wil je zelf ook iets veranderen in jouw omgeving, hoe pak je dit dan het beste aan? Waar moet je aan denken, wie wil je bereiken, hoe ga je ze bereiken? Samen onderzoeken we hoe jij iets in je eigen omgeving kan gaan veranderen!

6. Afvalvrij leven – Elisah Pals (Zero Waste Nederland)

Elisah Pals is de initiatiefneemster van burgerbeweging Zero Waste Nederland. Zelf leeft ze nagenoeg afvalvrij, en heeft ze onder meer 6 jaar niets nieuws gekocht. Inmiddels heeft ze 60.000 afvalverminderende enthousiastelingen aan zich verbonden, en telt haar beweging 72 locale communities. Elisah komt vertellen over afvalvrij leven en geeft daarbij praktische toepasbare tips. Ook vertelt ze over waarom ze er zelf mee begonnen is, en welke resultaten en doelen Zero Waste Nederland heeft. Ze vertelt over het opbouwen van een achterban. En als klap op de vuurpijl geeft ze een inkijkje in de principes van positieve psychologie die ze gebruikt om anderen te helpen bij duurzame gedragsverandering.

7. Spreken namens een rivier: opstaan voor de rechten voor de Natuur – Jessica den Outer

In deze interactieve workshop op 15 januari 2022 duiken we dieper in op de rechten voor rivieren. Waarom zijn rechten voor rivieren zo hard nodig? Hoe sta je op voor de rechten van rivieren, en hoe spreek je namens een rivier? Doe mee en leer jouw stem gebruiken om voor de stemloze natuur op te staan. Deze workshop wordt gegeven in opvolging van de eerdere workshop over rechten voor de Natuur door Jessica den Outer in juli 2021. P.S. deze workshop is ook geschikt voor nieuwe deelnemers die de eerdere rechten voor de Natuur-workshop niet gevolgd hebben.

8. Escaperoom Plasticsoep – Tessa de Been (IVN Natuureducatie)

Om ook kinderen bewust te maken van Plasticsoep en wat je ertegen kunt doen ontwikkelde IVN Het Groene Wiel een spel voor de hoogste groepen van het Basisonderwijs: Escaperoom Plasticsoep. In de workshop neemt Tessa de Been je mee in de opzet en onderdelen van dit educatieve spel dat beschikbaar is voor lokale NME-partijen, IVN afdelingen en anderen die activiteiten voor kinderen in het basisonderwijs willen organiseren.