Onderzoek

Motivatie vrijwilligers

Laatste update: 17 juli 2021

Schone Rivieren brengt samen met honderden onderzoeksvrijwilligers de plasticvervuiling in Nederland in kaart. Ruim 5.000 vrijwilligers helpen afval opruimen langs de rivieroevers. De Universiteit Leiden doet onderzoek naar de motivaties en betrokkenheid van de vrijwilligers binnen het project.

Daarnaast is het belangrijk om steeds beter te begrijpen hoe citizen science projecten werken en hoe we die kunnen verbeteren. Daarom wordt tijdens het gehele Schone Rivieren-project niet alleen onderzoek gedaan naar rivierafval, maar ook naar het project en de deelnemers zelf. Gedurende de gehele looptijd van het project is de Universiteit Leiden betrokken om dit onderzoek uit te voeren.

Factsheet vrijwilligers Schone Rivieren 2017-2020

Sinds 2017 beantwoorden vrijwilligers van de Maas en de Waal vragen over hun motivatie, verwachtingen, kennis en impact. De tussentijdse resultaten van 2017-2020 zijn samengevat in een factsheet.

Download hier de ‘factsheet vrijwilligers Schone Rivieren 2017-2020’.

Rapport ‘Motivaties en betrokkenheid van onderzoekers en opruimers’

Dit rapport omvat de eerste pilotfase van het project (najaar 2017). Hiervoor hebben 61 rivierafvalonderzoekers en 40 opruimers uit de provincie Gelderland via een vragenlijst is ondervraagd over hun motivaties, voorkennis en ervaring en hun verwachtingen over het project. De meeste vrijwilligers zetten zich in omdat ze zich storen aan afval op straat en in de natuur. Benieuwd naar de verdere uitkomsten van dit onderzoek?

Download hier het volledige rapport ‘Motivaties en betrokkenheid van onderzoekers en opruimers’ van de Universiteit Leiden.