Dossier

Sanitaire artikelen

Laatste update: 01 oktober 2020

Wattenstaafjes, maandverband en vochtige doekjes op rivieroevers

Langs de rivieren wordt veel sanitair afval aangetroffen. Onder sanitaire producten vallen producten voor lichaamsverzorging. Op de rivieroevers vinden we onder andere wattenstaafjes, maandverbanden en sanitaire doekjes. Naast milieuschade zorgen sanitaire producten in ons afvalwater voor hoge kosten door verstoppingen en schade aan rioleringssystemen. In dit dossier leer je meer over sanitair afval, de gevolgen en de oplossingen die wij voor ogen hebben.

Plastic in sanitair afval 

Van wattenstaafjes weten veel mensen al dat er plastic in zit en papieren alternatieven zijn inmiddels op veel plekken te koop. Maar wist je dat er ook plastic zit in tampons en babydoekjes? Omdat wattenstaafjes, vochtige doekjes en menstruatieproducten tussen de meest gevonden single-use plastic producten op de Europese stranden behoort, heeft de Europese Unie deze producten opgenomen in de nieuwe richtlijnen om plastic vervuiling tegen te gaan. Zo worden plastic wattenstaafjes verboden vanaf juli 2021 en moet er op bevochtigde doekjes duidelijk komen te staan of er plastic in zit en hoe het weggegooid moet worden. 

Om te zorgen dat de rivieren in 2030 geheel plasticvrij zijn, pakken we het probleem bij de bron aan en gaan we met producenten en overheden in gesprek om de Europese richtlijnen ambitieus in te vullen. Daarbij willen we de consument helpen met de keuze voor herbruikbare en plasticvrije alternatieven door beschikbaarheid en bekendheid te vergroten.  Wil jij meer weten over sanitair afval en de maatregelen die wij willen? Lees dan onze position paper.

Lees de Position Paper over Sanitair Afval

infographic sanitair afval

Hoe komt sanitair afval in de rivier?

Hoe komt sanitair afval precies in onze rivieren terecht? Voornamelijk via het toilet en riooloverstort. Er is nog onvoldoende kennis en bewustzijn over aanwezigheid van plastic in producten als maandverband, tampons en vochtige doekjes en wat wel en niet door het toilet gespoeld mag worden. Naast milieuschade zorgen sanitaire producten in ons afvalwater voor hoge kosten door verstoppingen en schade aan rioleringssystemen.  Bekijk de inforgraphic hiernaast voor en route van sanitair afval van wc naar rivier.