5 tips om mensen de riviernatuur te laten ontdekken

30 mei 2023

Deel dit artikel

Duik in de betoverende wereld van riviernatuur!

Op ontdekkingstocht door de uiterwaarden,
met een schepnet het leven in de sloot onderzoeken,
samen zwerfafval opruimen op de rivieroevers of
op excursie meer leren over beken en sprengen.
 

Nederland heeft een uniek rivierlandschap. Langs de rivieroevers valt veel te ontdekken en te leren van de prachtige natuur. Schone Rivieren laat dat graag aan jou zien!  

Om nog meer natuurliefhebbers te inspireren, organiseerde Schone Rivieren tijdens de Week van het Water (9 mei 2023) de inspirerende sessie: ‘Ontdek het Water. Dit interactieve webinar was gericht op het vergroten van de beleving van de Nederlandse riviernatuur. 

Meer leren over riviernatuur

Ben je geïnteresseerd in het meenemen van anderen op een natuuravontuur? Of wil je activiteiten en waterwerkgroepen organiseren, maar weet je niet waar te beginnen of welke stappen je moet zetten? Geen zorgen! We hebben vijf handige tips en linkjes voor je verzameld die je op weg kunnen helpen. 

 1. Organiseer een activiteit over waterdiertjes.
  Deelnemers kunnen de waterdiertjes zoeken en documenteren. Leuk voor alle leeftijden! Een voorbeeld van dit soort activiteiten zijn de IVN Slootjesdagen. Dit jaar vindt het voor de 9e keer plaats. Van 5 t/m 11 juni 2023 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze handige zoekkaart.
 2. Leer meer over het leven in en rondom het water en deel deze e-learning met anderen.
  In de e-learning ‘Schone rivieren en beken’ van de IVN Natuuracademie Online leer je meer over de dieren en planten die je kunt vinden langs de waterwegen. Dan kun je deze kennis vervolgens weer delen met anderen!
 3. Organiseer een rivierexpeditie
  Laat deelnemers – jong en oud – ontdekken hoe mooi, maar ook hoe vervuild onze wateren zijn door een Schone Rivieren Expeditie te organiseren (met een IVN-afdeling bij jou in de buurt). Bekijk de handleiding.
 4. Gebruik materialen van watereducatie.nl
  Watereducatie.nl is een goede bron voor lessen, proefjes en informatie om met kinderen aan de slag te gaan.
 5. Word lid van de community op Ons IVN
  In deze Schone Rivieren community wisselen vrijwilligers en beroepskrachten kennis, informatie, ervaringen, beelden, draaiboeken en documenten uit om daarmee anderen water haar ‘mooie’ en vervuilde kanten te laten ontdekken. IVN-leden kunnen er meteen terecht. Niet-leden kunnen toegevoegd worden via een uitnodiging, meld je dan bij s.spierts-brouwer@ivn.nl. 

 

Gerelateerd nieuws