Bewust bedrijfsuitje: rivierafval rapen met de zaak

25 januari 2022

Deel dit artikel

Het is niet een heel gangbaar bedrijfsuitje: rivierafval rapen op de Lekoevers. Toch trotseerden de groep collega’s van BCD Travel uit Utrecht afgelopen vrijdagmiddag de november-kou. Onder leiding van Lekjutter Maarten Kerkhof gingen ze enthousiast op zoek naar koffiebekers, wattenstaafjes en nurdles in de Bossenwaard bij Vreeswijk. Het resultaat: volle vuilniszakken en een nieuwe blik op plastic producten.

We begonnen onze tocht met een uitleg over Schone Rivieren en de soorten rivierafval die de groep tegen zou komen. Hoe zit een ‘papieren’ koffiebekertje eruit als hij al een tijd op de oever ligt? Hoe kom je erachter hoe oud een blikje is? En van welke fabrikanten vinden we de meeste snoepwikkels? Lekjutter Maarten wist met vondsten uit zijn eigen verzameling (ook te bezoeken als het online Zwerfiemuseum) letterlijk tastbaar te maken over welk probleem het vandaag ging.

Al te lang stilstaan was vanwege de kou geen aanrader en dus wilden de collega’s maar al te graag hun handschoenen aan en aan de slag. Maarten bracht de groep achtereenvolgens naar een begroeid stuk oever, een geleidelijk oplopend stuk en een plek met rietkragen. De ogen moesten even wennen aan het opsporen van vaak kleine stukken afval. Het ging in rap tempo van “Maar er ligt helemaal niks” naar “Daar heb je de hoogwaterlijn, extra goed zoeken!”.

Zo bleek rivierafval rapen ook een prima teambuildingactiviteit. Iedereen heeft net weer een andere manier van kijken en samen vind je duidelijk het meest. De één speurt naar het kleine spul en probeert van alles wat hij of zij opraapt uit te vinden wat het precies. De ander gaat strategisch op zoek in een groter gebied en weet de rest te motiveren met bijzondere vondsten. En dat was zo nu en dan geen overbodige luxe met dit weer.

Bijzondere vondsten zaten er zeker bij. Zo vond de jongste deelnemer (die mee op stap mocht met zijn moeders collega’s) een groot wit ei dat wel van steen leek. Iemand anders vond een plukje plastic kunstbloemen. Dan was er nog de volle fles zonnebrand en ook een aantal verpakkingen van klanten viel de zakelijk dienstverleners op.

Al met al heeft het team zich door weer en wind weten in te zetten voor de goede zaak en zijn ze naar eigen zeggen ook een ervaring rijker. “Op het eerste oog denk je dat je niks gaat vinden, maar dan loop je even en je hebt samen zo een zak vol. Toch echt schrikbarend hoeveel plastic afval er op zo’n plek ligt.” Onze nieuwste groep Schone Rivieren vrijwilligers zou dan ook best nog een keer voor zo’n uitje willen gaan. Ze komen graag een keer uitproberen of zo’n opruimactie net zo veel voldoening geeft als het droog is en het zonnetje schijnt.

 

Ben je op zoek naar een leuk, uniek en ook zinvol bedrijfsuitje? Dan ben je bij Schone Rivieren aan het juiste adres. Ga mee op bedrijfsexpeditie.

Gerelateerd nieuws